• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

W trakcie budowy...tl lub mltl na 4"

Reakcji
2
Witam, w prawdzie do budowy daleko, ale zaczynam od prac teoretycznych...

- Zalożenia:

*TL lub MLTL na małym gdn 4" - wersja podłogowa

- GDNy do wyboru:

* WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC
* Visaton W 100 S - 8 Ohm

- Oprogramowanie do pomiaru:

* Leonard Audio Transmission Line v3.6.3.0 (podziękowania dla Pogromcy)

Start:
- już schody, bo niebardzo wiem, na czym się oprzeć w tym programie:/, po wprowadzonych parametrach głośników tak to wygląda
od góry Visaton/ STX
jmnhsdfavs.png

Za niskie strojenie, zmien parametry tunelu. Nizej niz 65hz nie dawaj. Pojemnosc tez bez przesady, pewnie z max 10-12 litrow.

z tym, ze ja przepisalem po prostu dane podane przez producenta, nic sam od siebie nie ustawialem

No wlasnie widze, wiec co chciales tu symulowac ? Otwoz okno obudowy i zmieniaj ksztalt tunelu. Program jest prosty i intuicyjny.

Kliknij w okno z rysunkiem i zmieniaj strojenie i wielkość obudowy
Przy tym obserwuj co sie w oknie z wykresem dzieje

po pierwsze ktory rysunek / wykres, a po drugie jak i gdzie zmieniac ta objetosc, w czym?
:/

rfgdshjkn%20%5B50%25%5D.png

Czy ktos tu jeszcze zaglada?
:/

A czy kolega w ogole czytal jakies artykuly na temat linii transmisyjnej? Bo mam wrazenie, ze kompletnie nic o tym nie wiesz, a zabierasz sie za konstruowanie. Jesli dla Ciebie tak prosty program stanowi wielka przeszkode, to niestety masz duze braki w podstawowej wiedzy teoretycznej. To, ze ktos Ci powie, gdzie co kliknac nic nie da, bo nie bedziesz wiedzial po co robic tak, a nie inaczej.

No niestety zgadzam sie z Toba, to dla mnie czarna magia,
czytalem troche o tl, ale no jakos to do mnie nie dociera,
sam z siebie - na to wyglada - nie radze sobie z przyswojeniem tej wiedzy.
A chce, chce sam zaprojektowac swoja tlke i liczylem na pomoc,
dlatego pytam o same podstawy juz

Powrót