• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

W trakcie budowy wzmacniacza ;)

Reakcji
0
Cześć i czołem, będzie to mój pierwszy wzmacniacz. Chciałbym się zorientować czy wszystkie połączenia są git (dobre oko fachowcy raz dwa to wyłapie ;) ) i czy połączenie wzmacniacza z transformatorem i układem do wyciszania (mute) połączyłem dobrze. Jest to wzmacniacz z tego artykułu

http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1833.pdf

I dwa pytania do tego tematu jak można zadać:

1. Gdzie mógłbym dodać potencjometr do "do zmiany poziomu dźwięku"
(zapewne myślę że gdzieś na wejściu, propozycja nwm czy dobra, zewrzeć końcówki rezystorów R7 i R8 przy masach i dać tam potencjometr i potem do masy? żeby działało równomiernie na dwa głośniki)

2. Nie rozumiem opcji transformatora 2x22 V . Skoro i tak na cały układ podawany jest jedne napięcie , nie można dać transformatora 22V o tej samej wydajności prądowej ?

Schematnadiyaudio.jpg

Pozdrawiam

1. Potencjometr dajesz przed kondensatorem wejściowym.
2. Układ ma zasilanie symetryczne stąd taki transformator.

Możesz tak wstawić potencjometr.
- za kondensatorami
- wywalasz dwa rezystory 47k

- - - - - aktualizacja - - - - -

Do zasilania tej końcówki świetnie się nadaje TS90/16

Ok połowa sukcesu ,dzięki wam, zrobiłem tak,,

289x2jq.jpg

powinno być OK . ALE nie za bardzo o to mi chodziło, chciałbym zeby był jeden potencjometr do obu głośników.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chyba że istnieje potencjometr który jednym pokrętłem obsłuży dwa kanały, (jeżeli dobrze mowie), za bardzo nwm jaką on nosi nazwę .. :(

To jest potencjometr podwójny. Na 2x47k lub 2x100k o charakterystyce logarytmicznej jak ma być do sterowania głośnością.

Powrót