• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wadliwa instalacja Seat Leon

• Autor wątku Autor wątku Vitu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam , od kilku dni mecze się ze swoim CA w Leonie.

Radio Pioneer DEH-1430R
Helix Dark Blue przód , GMS tył.
Wzmacniacz Raveland 4x4

Problem polega na tym ze przy włączeniu jak i wyłączeniu radia w głośnikach pojawia się dość głośny trzask , po odpaleniu silnika słychać szumy z alternatora.

Sytuacja jest o tyle dziwna ze gdy podłącze głośniki do radia jest ok , cisza , dźwięk dobry , nic nie trzeszczy. Gdy podłącze do wzmacniacza przez RCA i sterowanie do radia zaczyna sie to samo.

Na początku myślałem ze to wina radia ale sprawdziłem na kilku modelach tj.
Blaupunkt Rome , JVC KD311 , Sony CDX V7800X i na każdym jest to samo.

Podejrzenie padło na wzmacniacz , podłączane były odpowiednio :

Magnat ROCK , Excalibur , Raveland i Soundstream i dalej to samo.

Po podłączeniu radia przez RCA do wzmacniacza domowego jest ok.

Jakieś pomysły ?

w 4 radiach jest walnięty bezpiecznik ? nie sadze zważywszy na to ze JVC było nowe ze sklepu.

Sorry nie doczytałem myślałem że chodzi tylko od pioneera, a jak masz puszczone RCA??

[ Dodano: 2010-10-08, 21:43 ]
Bo może masz słabej jakośco kable i łapią zakłucenia mam nadzieje że nie puściłeś ich po tej stornie co idzie instalacja samochodu?? Bo to też może być przyczyną.

Bartek B., wytlumacz mi co to jest bezpiecznik rca :?:

Vitu,
ktoredy pusciles kable rca i glosnikowe?
Czy nie biegna przy fabrycznej instalacji samochodu?
I czy rca sa ekranowane?
I ostatnie pytanie jakie i jak biegna kable zasilajace? Chodzi o to czy masa jest od akumulatora czy w bagazniku do budy?

Jestem Bóg wie jakim fachowcem żeby Ci to wytłumaczyć. Takie zabezpieczenie zazwyczaj posiadają radia Pioneer jest to element SMD.

[ Dodano: 2010-10-08, 22:04 ]
Jak niewiesz co to to sobie poszukaj o tym... Przepala się on jeśli przekaładasz RCA na włączonym radiu i przypadkiem gdzieś nimi dotkniesz do masy.

Zasilający idzie lewa strona , zaraz za aku jest filtr zakłóceń , RCA idą prawa strona , masa spod tylnego siedzenia.

Kable DIETZ , VOICE KRAFT , SOUNDSTREAM , Pyle , na każdych to samo.

Lewy kanał zawsze bardziej trzeszczy gdy tylko podłącze żyłę sterującą.

na pocztek wywal filtr i masse wez z aku. Jeszcze mozesz sprobowac dac dodatkowa mase od aku do budy. Jak nie pomoze to przenies filtr na kabel plus miedzy alternatorem i aku.

Pawel S. napisał:
Vitu, a sprawdzales czy na kablach przy wzmacniaczu jest masa?
Vitu napisał:
masa spod tylnego siedzenia
ale jakies solidne miejsce bez farby?

Które kable masz na myśli ?

Masa jest przykręcona solidna miedziana śrubą w miejscu gdzie nie ma farby.

Jutro zrobię parę fotek instalacji żeby było Wam łatwiej pomoc.

skoro radio jest OK to pewnie jest gdzies blad w instalacji tego radia
mozesz to sprawdzic
podlacz radio i sprawdz czy jest przejscie na masie miedzy radiem a karoseria

A może poprost kolega zrobi sobie nową instalacje do tego radia?? A co do pioneerów to każdy ma swoje zdanie :razz:

Pościłem masę do radia inna droga z karoserii , efekt taki sam , dziwne jest to ze po odłączeniu masy od radia radio się włącza ?! i wtedy trzaski są jeszcze gorsze.

Jestem bezradny w tej sytuacji, bo radio podpięte przez fabryczna kostkę do głośników gra idealnie wiec jeśli była by to wina instalacji radia przy takim podłączeniu również występowałyby trzaski.

Pawel ratuj.

bez osobistych ogledzin nic nie wymysle :???:
juz skonczyly mi sie pomysly...

podsumujmy to jeszcze raz

radio sprawne?
wzmacniacz sprawny?
instalacja CA niby OK?

to najpierw trzeba by wyeliminowac brak masy (piszczenie z instalacji silnika)
jak to sie wyeliminuje to trzask podczas wlaczania wzmacniacza mozna skorygowac poprzez jego pozniejsze zalaczenie

ale to musi być wina instalacji. Inne radia i wzmacniacze grają ok. Wyciągnij kable i połóż je jeszcze raz np na siedzeniach lub obok auta i wtedy przetestuj.
Sprawdziłeś moje wszystkie wcześniejsze propozycje?

Pawel S. napisał:
bez osobistych ogledzin nic nie wymysle :???:
juz skonczyly mi sie pomysly...

podsumujmy to jeszcze raz

radio sprawne?
wzmacniacz sprawny?
instalacja CA niby OK?

to najpierw trzeba by wyeliminowac brak masy (piszczenie z instalacji silnika)
jak to sie wyeliminuje to trzask podczas wlaczania wzmacniacza mozna skorygowac poprzez jego pozniejsze zalaczenie

Radia mam obecnie 3 na wszystkich to samo , w aucie kolegi wszystkie jest ok.
Także mam 3 wzmacniacze , Excalibur , Raveland i Soundstream , najgorzej jest na Ravelandzie , w samochodzie kolegi wszystkie ok.

Masa sprawdzona , + z Aku sprawdzony , filtr miedzy aku i alternatorem - sprawdzone nadal to samo , instalacja CA jest poprawna - tak mi się wydaję. + i - pociągnięty bezpośrednio z aku do wzmacniacza to samo, masa z karoserii do radia - to samo , zdaję mi się że problem leży w instalacji radia.

Sprostuje jedna rzecz okazało się ze głośniki podłączone do samego radia z ominięciem wzmacniacza trzeszcza tak samo.

Paweł mówisz ze trzeba wyeliminować brak masy, rozumiem ze trzeba podać masę do radia - tak zrobiłem i nadal nic.

Jeśli dzisiaj nic nie zdziałam jutro cały sprzęt ląduje na allegro.

Powrót