• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wadliwa instalacja Seat Leon

• Autor wątku Autor wątku Vitu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wiem, że mam mały staż na forum i doradzać w sumie nie powinienem, ale trochę dziwne wydaje mi się, że chcesz od razu wszystko wyprzedać.

Kupisz nowy i będzie to samo, to również go opchniesz na allegro ?
Podjedź do jakiegoś zakładu CA, powiedz jak blondynka "to nie działa - zróbcie " i już.
Darmo oczywiście nie będzie, ale to chyba będzie cena Twoich nerwów :mrgreen:

Problem w tym ze w mojej okolicy jest tylko jeden sklep CA w którym to pracuje Pan B. ten czlowiek bierze kosmiczne pieniądze a wiedze ma na poziomie takim jak ja , kupilem u niego radio , za zalozenie radia chcial 100 zł , podziekowalem i za radio i za montaz.

a końcówki kabli sygnałowych i zasilających lutowane masz?
jak w ogóle wygląda ta sprawa?

lklukasz napisał:
a końcówki kabli sygnałowych i zasilających lutowane masz?
jak w ogóle wygląda ta sprawa?

Wszystkie kable zostały najpierw zalutowane następnie zaciśnięte zostały tzw "widełki" na + , GND , Remote , i wszystkich glośnikowych .

Vitu, to już nie wiem
tak dla pewności zapytam: próbowałeś puścić kable innymi miejscami?
bo jak tak to może alternator uszkodzony

Tak , kable puszczałem luzem po siedzeniach , prawa , lewa , środkiem i ni

Ne elektrodzie piszą że to wina instalacji i trzeba ją od nowa zrobić , ale nie wiem czy dam sobie z tym rade.

Vitu, spróbuj doprowadzić nowe zasilanie do radia bezpośrednio z akumulatora. Tylko załóż bezpiecznik na kabel taki jak w radiu. I napisz co wyszło.

Dziwna sprawa się stała , zdenerwowany wepchnąłem radio w kieszeń bez patrzenia na kable i jest inaczej , nie słychać alternatora tylko delikatny szum w głośnikach. Radio przy włączaniu wyłączaniu nie daje radnego trzasku na głośniki, trzask pojawia się wtedy gdy wyjme kluczyc ze stacyjki na włączonym radiu.

Sprostuje jedna rzecz okazało się ze głośniki podłączone do samego radia z ominięciem wzmacniacza trzeszcza tak samo.
na kazdym radiu? czy tylko na tym?
wyglada na to ze opoznione zalaczanie niedziala - poszukaj w radiu wadliwych kondensatorow lub poluzowanych miejsc lutowniczych

Podjedź do jakiegoś zakładu CA, powiedz jak blondynka "to nie działa - zróbcie " i już.
widac ze chyba nie byles nigdy w takim zakladzie :lol:
wszystko zalezy od wiedzy i doswiadczenia pracowanikow. nie zawsze bedzie to lepsze rozwiazanie

Vitu napisał:
Ne elektrodzie piszą że to wina instalacji i trzeba ją od nowa zrobić , ale nie wiem czy dam sobie z tym rade.
podlacz na szybkiego plus i minus z aku do radia (zalecany rowniez bezpiecznik)
jak to nie pomoze to nie bedzie to wina instalacji

Vitu napisał:
Dziwna sprawa się stała , zdenerwowany wepchnąłem radio w kieszeń bez patrzenia na kable i jest inaczej , nie słychać alternatora tylko delikatny szum w głośnikach. Radio przy włączaniu wyłączaniu nie daje radnego trzasku na głośniki, trzask pojawia się wtedy gdy wyjme kluczyc ze stacyjki na włączonym radiu.
jak widac metoda "mlotka i przecinaka" rowniez dziala w XXI wieku :mrgreen:

Vitu napisał:
Wszystkie kable zostały najpierw zalutowane następnie zaciśnięte zostały tzw "widełki" na + , GND , Remote , i wszystkich glośnikowych .

Albo sie lutuje albo zaciska. Pobielonych koncowek nie wolno zaciskac!

Pawel S. napisał:
widac ze chyba nie byles nigdy w takim zakladzie :lol:
wszystko zalezy od wiedzy i doswiadczenia pracowanikow. nie zawsze bedzie to lepsze rozwiazanie

Byłem. Tam akurat mieli pojęcie o okręcie :lol:
Tylko, że cenią się dość mocno.

Popraw instalacje.

Weź wszystkie masy z tego samego punktu.

Optymalnie z akumulatora.

Rozumiem , tylko trochę się tego obawiam bo żeby puścić masę i + z aku to trzeba pól kokpitu rozbierać.

Przecież plus też był tak zrobiony.

Na próbę weź puść masowy "górą"

Sprawdź kolejną ewentualność.

Powrót