• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wąskie monitory STX 15 AKX + Vifa DX25TG.

Reakcji
0
Witam,
Chciałbym przedstawić swoją pierwszą konstrukcje DIY( zapewne jak kilka osób przeczyta jak jest to zrobione to powie że to nie jest samodzielne ale co tam).
Więc dlaczego taki projekt - bo najpierw myślałem o bardzo wąskich 3 drożnych dużych monitorach z basem z boku ale dzięki forum skutecznie wybito mi to z głowy;)
Jednym z pomysłów był występujący na forum projekt akx + dx25. Uznałem że może to być ciekawa propozycja w moim zasięgu cenowym ( a raczej kwota na jaką zgodzi się żona ...... kto ma ten rozumie).
Po zamęczeniu kilku osób którym bardzo dziękuje: Cypek2, mistrzu, oraz Pawłowi S. postanowiłem rozpocząć swoją batalię.
Z założenia projekt z racji usytuowania mebli w pokoju MUSIAŁ być bardzo wąski (to tłumaczy zastosowane boki).
Docelowo ma zastąpić kolumienki frontowe w kinie domowym panasonica (niestety straszne gówno i chyba będę musiał poszukać czegoś co nie obcina pasma na głośniki stereo poniżej 100Hz a niskie tony idą tylko na Subba)
Razem z szwagrem narysowaliśmy projekt ściany frontowej ( ja pobierałem nauki Cada) i tu pojawił się pierwszy feler jaki zrobiłem bo o ile vife wsadziłem na styk to niestety frez pod stxa ma zbyt dużą średnicę.
Po narysowaniu projektu wysłałem go do wykonania ( allegro user : koncertowy).
teraz kilka danych 48x14x28(wys x szer x gł, cm) wykonane w MDFie 25mm a ściany boczne to płyta wiórowa 10mm.
Zwrotnica z faktu że już nie mieszkam tam gdzie mógłbym mieć dostęp do całego domowego warsztatu a już na swoim (dopiero dozbrajam się w lutownice i takie tam ;) ) została zamówiona u Pawła S. zgodnie z projektem jaki istnieje na forum ( to jakaś wersja lepsiejsza).

Wstępny kosztorys to ( z kosztami przesyłek ):
STX - 218 , vifa 230, obudowa 130zł, zwrotnica 170zł, wygłuszenie, śrubki kleje i inne pierdoły to pewnie ponad 100zł ( na razie nie liczyłem ).

Dzisiaj tak szybko tylko wstawiłem głośniki do obudowy co widać na fotkach i muszę przyznać że to gra a jak to ciężko mi określić z powodu mojego źródła dźwięku ( konieczna wymiana - oby żona to zrozumiała).

Jeśli chodzi o zamówienie takich gotowych płyt to muszę przyznać że wykonanie na wysokim poziomie wszystko równiutko przycięte i gdybym ja równie dobrze to złożył to by było pięknie (a niestety nie jest bo o dziwo druga kolumna nie wyszła mi tak dobrze jak pierwsza - lekkie niedociągnięcia i obsuwa na 1mm widać na zdjęciu prawa kolumna lewy górny róg frontu;/)

dsc00078gmn.jpg

Reszta zdjęć:
http://yfrog.com/epdsc00076djx
Jak dopadnę lepszy aparat niż komórkę to wstawię lepsze zdjęcia.

Następny etap to będzie wykańczanie czyli szpachlowanie i malowanie ale to zapewne dopiero w połowie lipca jak będę na urlopie.

Żona sugeruje aby kolumny pasowały kolorystycznie do pokoju czyli front czarny a boki srebrne.
Czy ktoś może mi podać jak można to uzyskać?? Lakierowanie ??

Wszelkie uwagi i porady mile widziane.

Pozdrawiam
Paweł

Ciemny80 napisał:
została zamówiona u Pawła S. zgodnie z projektem jaki istnieje na forum ( to jakaś wersja lepsiejsza).
Pawle można prosić o więcej szczegółów dt. tej lepszej wersji zwrotnicy? Czy to jakaś inna wersja niż te, które są dostępne w dziale gotowych zwrotnic?

Tak jak słusznie kolega przypuszcza zwrotnica jest wykonana na lepszych elementach :
cewki 0,63mm + 1,2mm + jantzeny.

Ciemny80 napisał:
Razem z szwagrem narysowaliśmy projekt ściany frontowej ( ja pobierałem nauki Cada) i tu pojawił się pierwszy feler jaki zrobiłem bo o ile vife wsadziłem na styk to niestety frez pod stxa ma zbyt dużą średnicę.
Paweł, jeżeli mogę jakiś podrzucić jakiś pomysł jak to obrobić to zobacz na zdjęcie. Jestem na ukończeniu identycznego zestawu tylko w wersji podłogowej.

Mi też w jednej z kolumn wyszedł o 2-3 mm za duży otwór po STX-a. Jeden robiłem dremelkiem z cyrklem a drugi frezarką. Włożyłem głośnik i powklejałem kawałki balsy (rodzaj drewna używany przez modelarzy lotniczych, szkutniczych). Możesz spróbować zrobić podobnie, ale zastosować np. sosnę, świerk - lub inne drewno, które łatwo się obrabia. W wypełnienie łuku można użyć sklejki 3mm "owocówki" (nazwa pochodzi od tego, że w warzywniakach przechowują w nich owoce) łatwo się wygina i szlifuje. Chyba, że masz inny pomysł poza wymianą frontu jak to "naprawić".
csbiczek napisał:
jest pewnie zrobiona na lepszych elementach i tyle
No chyba, że tak :wink: To jeszcze zapytam, która wersja bo są dwie?
Pozdrawiam, Darek.

Więc zwrotnica jest w wersji V1 opisywanej na forum.
Jest to skręcanie plus klejenie wikolem , nie wiem czy mam siły i chęci aby teraz to wszystko odrywać i sklejać na nowo czy po prostu nie zeszlifuje, zaszpachluje i będzie gitara.
jeśli chodzi o frezy to raczej nie chciałbym iść w dalsze koszta i zapewne zostanę na tym co jest , co najwyżej pomyśle o jakimś wypełnieniu frezu tak jak sugeruje dareck.

Powrót