• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wątek motoryzacyjny

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zeby pomalowac proszkowo to trzeba zdemontowac zaciski, rozebrac na czesci pierwsze a pozniej zlozyc caly uklad w calosc, odpowietrzyc itp itd... mysle ze nie ma zamiaru tyle pracy w to wkladac

Dokładnie, oraz auto stać nie musi - chce to w dzień zrobić i żeby przez noc wyschło :)

Co do dech - była u nas sytuacja, że u "mechanika garażowego" decha się złamała i próg przyciął mu i zmiażdżył rękę oraz uszkodził kręg kręgosłupa... Chłop zemdlał, dobrze że drugi szybko przyszedł z flaszką i zobaczył co się stało... Reka nie do odratowania, gość chodzi z implantem, i nie może głową przekręcić w lewo.
Dlatego ja podstawiam co się da pod auto i nie staje na dechach i przestrzegam przed takimi wybrykami...

Druga sprawa - nie było łatwiej założyć plastikowe nakładki progowe o ile występują, a chyba występują? :)

dlatego nie pcham sie w zakup samochodu

Ja Cię Pawle od dawna widzę po opisach w Passacie kombi, z lat 89-97 :) Bezawaryjne auta, blacha mega, przestrzenne, duże auto i silniki fajne. Tanie w zakupie i części też ogólnie dostępne i tanie :)

Ja Cię Pawle od dawna widzę po opisach w Passacie kombi, z lat 89-97 Bezawaryjne auta, blacha mega, przestrzenne, duże auto i silniki fajne. Tanie w zakupie i części też ogólnie dostępne i tanie
dzwne, ja mysle tylko o S124 :D
a takie niestety juz tanie nie sa w zakupie

niestety za duzo jezdza braci starymi samochodami zeby sie w to pchac :/
na szczescie starszy zmadrzal i poluje na stilo ;)

astra f VS stilo - przeciez to mega przepasc!

---------- Post dodany o 11:59 ---------- Poprzedni post o 11:57 ----------

tylko znajac tego debila to pewnie kupi 3d golasa z mala benzyna
bo powie ze kombi z dieslem "nie wyglada" :/

dlatego nie pcham sie w zakup samochodu

I slusznie. Jeden prog do ibi 3 drzwi kosztuje okolo 250zl ( do 5 drzwi 80 ), reperaturka tylnego blotnika okolo 70zl. Komplet 640zl, a gdzie robota i lakiery? Mozna by bylo probowac spawac, ale niebardzo jest do czego, a blacharze i tak zajeci i nie chca robic byle czego, na czym malo zarobia. Dlatego wybralem opcje eko, czyli pianka, szpchla z wloknem minia i baranek. Oby tylko przetrzymalo zime no i przeglad zaliczyc. Potem zlomowanie i inny dupowoz.

Takie małe dziurki:D:D
Kupiłem Jumpera maxa tam to dopiero pianki pójdzie:D:D
Nawet jak wieczorkiem siedzę sobie w nim przy zgaszonym silniku to słysze jak ruda zęby wbija w blache:D:D
Dlaczego te modele tak gniją???

Takie małe dziurki
Kupiłem Jumpera maxa tam to dopiero pianki pójdzie
Nawet jak wieczorkiem siedzę sobie w nim przy zgaszonym silniku to słysze jak ruda zęby wbija w blache
Dlaczego te modele tak gniją???

Dzisiaj jeszcze poczyscilem i nawalilem pianke w progi. Ta pianka to iscie diabelski wynalazek, czepia sie wszystkiego i ciezko ja usunac. Jutro zrobie kolejna porcje fotek walki z rdzawa ksiezniczka.

A dlaczego gnija? Bo nie ma ocynku i musi zgnic. A jak juz bylo cos naprawiane blacharsko to pewna rdza za 2-3 lata.

Do mnie dzisiaj przyszedł zamówiony zestaw z viakena z wtyczkami OBD II , EOBD I , jak tylko reinstalkę systemu w laptopie zrobię odpalam interfejs na Skodzie ;)

A dlaczego gnija? Bo nie ma ocynku i musi zgnic. A jak juz bylo cos naprawiane blacharsko to pewna rdza za 2-3 lata.

Mi w renówce wyszła jedna dziura, zalatałem ją po swojemu, jednak wg rad na opakowaniu i na forach - szpachla, podkład, lakier i po 3dniach wyszła rdza na wierzch xD

Więc sobie dałem siana z naprawami we własnym zakresie :P

Dzisiaj udalo mi sie polozyc maty szklane na zywice. Straszna robota ale co zrobic, nie ma wyjscia ;)

Dwa fotersy z piankowania.

Załączniki

• SDIM0167.jpg
    SDIM0167.jpg
    295.5 KB · Wyświetleń: 0
  • SDIM0170.jpg
    SDIM0170.jpg
    290.6 KB · Wyświetleń: 0
Jak DIY sobie szykujesz te auto?

Dobrze doczyść tą korozje jeszcże na części widocznej progu. Daj dobry grunt.

Generalnie nie chcialem nic robic z tym autem, ale zmusili mnie dziady z diagnostyki nie chcac podbic przegladu. Dlatego robie po najmniejszej linii oporu, maskujac dziury pianka i zywica. Nie ma sensu spuszczac sie nad rdza, poniewaz ona przechodzi na wylot, a od tylu jej nie usuniesz. Ogolnie mowia auto idzie i tak na straty, a jak sobie na nim cos pocwicze :)

Od spodu jak to wszysko podrównasz możesz dać tzw. Baranek, tanio, dobrze i szybko to wszystko pokryjesz. Po przejażdżce po piaszczystej drodze wszystko się podrówna:D. Jakby coś wyszło przy robocie daj znać to może coś podpowiem;)

No no, baranek bedzie, juz kupilem :) teraz po przyklejeniu mat na zywice bedzie szlifowanie, nastepnie zwykla szpachla, potem podklad. Kolejno poleci lakier ze spreja w kolorze nadwozia i dopiero pozniej baranek na koncu. Od spodu bedzie tylko zywica, kapke szpachli, podklad i baranek.

Baranek, tanio, dobrze i szybko to wszystko pokryjesz. Po przejażdżce po piaszczystej drodze wszystko się podrówna. Jakby coś wyszło przy robocie daj znać to może coś podpowiem

No właśnie zrobiłem to samo z renówką, i powiem że dziadostwo się trzyma - po ponad roku nie opadło, mimo iż renówka to był niskopodłogowiec i jeździło się po miejscach gdzie tarło się podłogą o podłoże, a mimo to baranek się trzymał - przed sprzedażą męczyłem się szczotką na wiertarce by go wyczyścić i położyłem biteks - dużo lepiej się sprawdza. Teraz Vectre będę od spodu biteksem zalepiał, bo powiem szczerze - tak zdrowego opla od spodu nie widziałem i jest co zalepiać.

Pogromco, ale po co ta pianka, myślę ze szło by to zrobić samym włóknem szklanym. Inna sprawa ze ja zawalisz w środku progi to mozesz mieć problem z odprowadzaniem wody, a wtedy rdza rozwinie sie szybko.

Kiedyś ojciec oddał micre do mechaniora żeby zakonserwował podwozie, ten tak "dokładnie" to zrobił, że pozalepiał otwory do odprowadzania wody. Rok czasu i progów już nie było.

Nie jestem pewien na 100% ale tam chyba nie ma odprowadzania wody w progach. Poza tym to ma tylko wygladac i jak zauwazyl Pawel - wzmacniac strukture progu.

Powrót