• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Waveguide

kondrax jaka ma być średnica zewnętrzna WG przykręcanego do frontu dla HDSa?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Paweł da redę żebyś zrobił dwa WG jeden dla HDS a drugi mniejszy uniwersalny? Już wiem jak zrobić mocowanie głośników bez mocnego wcięcia.

Dla porównania:

Tylko HDS

373aabd96da6da1551f574dd9355437a_1544312456.jpg

HDS SBA ALX

bf58fc9a0a4c2455e1d4b3efce898659_1544312457.jpg

Coś mam zmienić?

Hmm. Skoro już modelujecie własne tubki, to dodam, że mając taki model, można wycinać zagłębienia bezpośrednio w mdfie za pomocą wiertarki stołowej i kątownika dociętego diaksem do odpowiedniego kształtu.
Modelu używa się, żeby ustalić krzywiznę ostrza przesuniętego poza oś obrotu wiertła (kątownik mocuje się na śrubie). Widziałem to tak zrobione jakiś czas temu i mam ochotę spróbować ostatnio. Opcja dla oszczędnych :)

Coś mam zmienić?
wywal podciecie w dolnym modelu
to jest kompletnie niepotrzebne a podnosi koszt wykonania

- - - - - aktualizacja - - - - -

A czy można w klocku drewna wytoczyć tokarką i pomalować lakierem ? Czy musi być z plastiku , metalu ? tak tylko sobie pytam. Bo jak z drewna, to prosta robota i chyba każdy może ją sobie wykonać.
post wygasnie za 3 dni by nie zasmiecac

oczywiscie ze mozna! ;)
w MDFie duzo wygodniej i latwiej

Strasznie szeroki ten kołnierz u góry. Optycznie bardzo słabo to wygląda. Albo mniejszy kołnierz trzeba zrobić albo większe lagodniejsze przejście.

WG chcesz przykręcić do oryginalnego frontu, którego średnica wynosi 104mm dlatego cały WG musi być szerszy. Mniejszy WG ma być przykręcany zamiast fabrycznego frontu dlatego jest mniejszy.

WG chcesz przykręcić do oryginalnego frontu, którego średnica wynosi 104mm dlatego cały WG musi być szerszy. Mniejszy WG ma być przykręcany zamiast fabrycznego frontu dlatego jest mniejszy.
Chodzi mi o to że WG od góry ma sporą odległość od miejsca gdzie kończy się lejek a brzeg okręgu. Wygląda to brzydko. Nie idzie jakoś tego lejka od góry zaoblic głębiej czy coś.

Witam wszystkich. Mam pytanie do kolegi Echo1-zestawiłeś Seasa 22tff z tubą 148. Jeśli możesz napisać jak wygląda spasowanie tych dwóch elementów? I drugie pytanie czy można wyciągnąć więcej projektując inny kształt falowodu. Pozdrawiam.

W ramach koncepcji jaką przewiduję sobie zrobić, jak będę miał czas, robiłem eksperymenty z waveguide do szerokopasmowego Visatona B80. Waveguide ma 250 mm średnicy i pozwala podnieść pasmo średnich tonów o ok. 5-6 dB.
Poniżej pomiary w obudowie o wym. przedniej ścianki 70x38 cm w direct oraz przez kondensator 22u.

e52ff9feabe76d3b4938a6a937ab97bb_1593013923.jpg

ce98f7b8423fb050d74c4cb43c318c7d_1593013990.jpg

Wit Stwosz mi wyrzeźbił w lipie. Podobno lipa najlepiej gra. :)
To prototyp do eksperymentów ze sklejonej tektury, płyt pilśniowych i hdf.
364588a291e8adf3e71de214a30ae17b_1593024500.jpg

Powrót