• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wharfedale Evo 4.2 modyfikacja zwrotnicy - więcej powietrza

Reakcji
0
Cześć

Przymierzam się do modyfikacji swoich Wharfedale, chciałbym poprawić średnie i wysokie tony z naciskiem na średnie, przynajmniej tak na słuch, wydaje mi się, że okolice 1kHz są lekko wycofane, co powoduje przyciemnienie zestawu, mniejsze wrażenie sceny, natomiast talerze są dość dobrze słyszalne. W tym celu otworzyłem sobie prawą kolumnę, dotarłem do zwrotnicy i wykonałem wstępny schemat, naniosłem elementy, których wartości są znane, lecz na cewkach brak danych. Pytanie czy są na ten moment bardzo istotne i czy próbować je mierzyć (nie mam typowego miernika RLC, ale mogę pożyczyć Fluka z pomiarę indukcyjności).

Prośba do bardziej doświadczonych w projektowaniu zwrotnic głośnikowych o przeanalizowanie schematu i rekomendację które elementy w jakich wartościach mogę eksperymentalnie zmieniać, aby "wybić" środkowe tony bardziej na przód.

Jeżeli jednak wykonanie pomiarów okaże się niezbędne, żeby ruszyć dalej z tematem (a w przyszłości może się przydać do pomiarów własnych zestawów) dajcie tylko znać czy Artura Minifuse + Behringer ECM8000 będzie ok do takich pomiarów, chciałbym wejść w tą tematykę w miarę budżetowo :)

Zrzut ekranu 2025-12-2 o 17.57.39.png

Załączniki

• Zrzut ekranu 2025-12-2 o 19.13.44.png
    Zrzut ekranu 2025-12-2 o 19.13.44.png
    1.1 MB · Wyświetleń: 8
Rzucasz się na szeroką wodę. Mimo, że to forum DIY, to odradzam modyfikacje.

Interfejs, który podałeś raczej się nie nadaje do pomiarów, bo nie posiada drugiego kanalu wejściowego, który jest niezbędny do pomiaru dwukanałowego.

Mikrofon Behringer nie posiada pliku kalibracji więc, to loteria z jak będzie mierzyl. Taki mikrofon może być ok do pomiarów akustyki pokoju.

Nie pasuje mi lokalizacja R1 R2, na pewno tak są włączone? C6 i C7 to razem prawie 40uf, strasznie dużo jak na wysokotonówkę, chociaż mogę się mylić.
Popoluj na focusrite 2i2 i mikrofon sonaworks xref20 - to pomiarowy i ma plik kalibracyjny. Może uda ci się ustrzelić w dłuższym okresie czasu jakieś używki żeby zacząć zabawę.

@Pogromca mitow - do odważnych świat należy, każdy kiedyś jakoś zaczynał, chcę zobaczyć co da się "wycisnąć" z tych Evo i tyle, Lubie eksperymentować a elektronika i sprzęt audio mnie fascynuje.

@Micwoj - dzięki za namiary na mikrofon, widzę, że cieszy się dobrą opinią więc go kupię, a na focusrite będę polował, może uda się dorwać używkę w dobrej cenie. Rozumiem, że nie będzie tu dużego znaczenia czy 3 i 4 generacja ? Byle by w pełni sprawny był.

W kwestii kondensatorów, sprawdziłem jeszcze raz i C6 to ten niebieski elektrolit a C7 foliowy, mają napisane pojemności dokładnie tak jak na schemacie. Rozumiem, ze na ten moment ciężko jest pogrzebać w tej zwrotnicy nawet eksperymentalnie bez pomiarów ?

Powrót