• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wiarygodnosc pomiarów SW

Reakcji
1
Witam

Mam kilka pytan odnośnie pomiarów T-S w SW:
1. Czy Sw dobrze mierzy indukcyjnosc cewki ?
2. Jakie parametry trzeba wprowadzac recznie a jakie program wylicza?
3. Czy Sw potrafi obliczyc parametr Bl ?

za odpowiedzi bede wdzieczny

pozdrawiam

1. Dobrze

3. raczej nie, przynajmniej ja nie umiem, ale możesz na podstawie innych parametrów głośnika w innych symulatorach obliczyć Bl np soundeasy ale to płatny, darmowego nie znam.

http://audiomania.info/articles.php?id=9
http://audiomania.info/articles.php?id=13
http://audiomania.info/articles.php?id=14
http://audiomania.info/articles.php?id=33

warto przeczytać
Ad 2
podczas kalibracji ustawiasz poziom volume oraz nagrywania i podajesz 2 wartości rezystorów na podstawie której program wyliczę rezystor wzorcowy

podczas pomiaru t/s wprowadzasz jak masz
Xmax
Bl
Pe
Spl
Sd
Ale nie jest to musowe.

wprowadzić musisz tylko SD dobrze jest też wprowadzić Rdc

BL SPL wyliczy np win isd

X-max można zmierzyć za pomocą ołówka, kartki i generatora ustawionego na jakieś 5Hz :)

SPL - wzmacniacz 2 godziny szum różowy - przerwa do wystygnięcia zwiększenie mocy i tak aż do spalenia głośnika :)

Win isd mierzy indukcyjność cewki

Sound Wave napisał:
X-max można zmierzyć za pomocą ołówka, kartki i generatora ustawionego na jakieś 5Hz
lub rozwalic glosnik i zmierzyc wysokosc cewki i nabiegunnika :twisted:
Sound Wave napisał:
SPL - wzmacniacz 2 godziny szum różowy - przerwa do wystygnięcia zwiększenie mocy i tak aż do spalenia głośnika
chyba moc a nie SPL?
Sound Wave napisał:
Win isd mierzy indukcyjność cewki
raczej oblicza

kondrax, obsluge SW znam dobrze i tutoriale czytalem wielokrotnie ale dzieki za informacje!
BL mierzy rownież Bassbox jednak nie wiem ile w tym prawdy czasem wychodzi z obliczen parametrow glosnika takie bl ze sie w glowie nie miesci ;-)

Co do Rdc, sw mierzy w przypadku nie podania wartosci i to calkiem nieźle, ostatnio glosnik RDC=3,6 , Sw obliczyl 3,57.

Jak jednak z tą indokcyjnością? w przypadku mierzonego głośnika prodecent podaje
L=0.6 mH a Sw liczy Le = 0.092 a L1= 0.188 tak BTW czym sie rozni Le od L1 ? czy L1 to jest indukcja dla 1 khz ?
Według tego Sw źle liczy Indukcje cewki.

indukcyjnosc glosnika to trudna sprawa bo ta jest rozna zaleznie od czestotliwosci pomiaru. W sumie to ten parametr nikomu do niczego nie jest potrzebny.
Jesli mierzysz T-S metoda dodania masy to musisz dozber zamontowac ciezarek i znac jego dokladna wage a co najgorsze podac czynna srednice membrany i tu jest problem. Dlatego lepiej mierzyc glosnik w obudowie o znanej pojemnosci.

Polecam pobawic sie Hobbyboxem ktory wylicza dosc duzo parametrow T-S choc jak to z nimi bywa co pomiar to wychodzi to inaczej bo to juz takie parametry sa ze wierza w nie tylko amatorzy szukajac po nich superglosnika i magicznych 20hz.

W sumie to ciekawi mnie tylko czy Sw wylicza dobrze czy nie ;-) a to czy mi potrzebna indukcyjnosc czy nie to sprawa drugorzędna :mrgreen:

Jako ciężarków uzywam polskich monet obiegowych, NBP podaje ich dokladną wage takze latwo dopasować do membrany, a przeciez powierzchnie membrany mozna obliczyc, nie miales z czasem na mysli masy membrany ? przeciez ciezarek dobiera się do masy membrany a nie do jej powierzchni.

Irkowi, chyba chodzi o Sd, czyli parametr powierzchni membrany, który przy pomiarze T-s jest potrzebny do wyliczenia Vas.

Rrck, do Pomiadów Added Mass sa lesze odważniki z plasteliny, idz do apteki tam mają dokładne wagi, jak sie ładnie usmiechniesz i po prosisz napewno zgodzą się aby zrobić odważniki.

Niby dlaczego są lepsze ? Mam swoj sposob na mocowanie monet i zawsze wychodzi ładny pomiar impedancji z masą, także nie widze potrzeby, pozatym monety sa zawsze dostepne i odważone.

Dodawania masy zmniejsza przeciez FS i na podstawie tego Sw oblicza Vas.

Paweł czepiasz się :razz: zmęczony byłem

oczywiście chodziło o moc a nie SPL

co do rozbebeszenia głośnika - jasne można ale mój pomiar mówi więcej - masz od razu zakres pracy nieliniowej (jak głośnik zachowuje się po przekroczeniu X-max)

co do pomiaru czynnej średnicy membrany to jest to dość duży problem - trudno powiedzieć ile zawieszenia "gra" a ile nie gra. podając samą membranę masz pomiar walnięty w jedną stronę a podając całe zawieszenie w drugą :) najgorsze jest to że nie można powiedzieć jednoznacznie 1/2 albo 1/3 bo z moich obserwacji wynika że jest to zmienne zależnie od badanego głośnika

Le - jak powiedział irek parametr mało przydatny i trudny do jednoznacznego określenia więc nie zawracał bym sobie nim głowy

OK rozumiem, w takim razie jak z pomiarem Vas ? w tutorialach na audiomani jest podane jak ciezkie maja byc odwazniki pod konkretna srednice głośnika, jak to sie ma to czynnej powierzchni membrany ktorej jak napisales nie jestesmy w stanie obliczyc ?

Cieżarek nie ma nic wspólnego z powierzchnią. Chodzi o przesuniecie rezonansu głosnika wynikajacą z masy jego membrany o mniej wiecej konkretna wartość, dlatego podaje sie cieżary do rozmiarów głosnika bo nie ma 13'tki z 50g membrana i nie ma 25'tki z 10g membrana, to oczywiste.
Małemu głosnikowi nie wolno dać wielkiego ciezaru bo rezonans wyląduje gdzieś na kilkunastu Hz a dużemu nie mozna dać małego cieżaru bo pik ledwo sie przesunie i nic z tego nie bedzie.

Metoda sealed box , działa tak samo, przesuwa rezonans przez zmianę podatności zawieszenia (poduszka powietrzna) w zamian zmian masy przy metodzie added mass.

No o to mi chodzilo, napisalem o srednicy bo jest analogiczna do ciezaru membrany o czym sam napisałeś,ale co ma czynna powierzchnia membrany do VAS?

Yoshi to sprawdź sobie coś takiego - weź zmierz jakiś głośnik i wpisz dwie skrajnie różne wartości w powierzchni membrany - przy pomiarze w obudowie niema to znaczenia natomiast w przypadku pomiaru z masą dodaną jest to bardzo istotne

Racja , wcześniej tego nie zauważyłem bo zawsze mierzyłem metodą added mass a sealed tylko raz dla próby. Posiadanie specjalnej obudowy do tego celu uznałem za zbyt kłopotliwe w porównaniu do zestawumałych cięzarków laboratoryjnych ;).

Ja omijam ten problem wpisując Sd takie jak podaje producent :P

SW, chcesz powiedzieć że wpisanie różnych wartości Sd przy tym samym ciężarku dam nam rozne wyniki parametru VAS ?

Rfck napisał:
SW, chcesz powiedzieć że wpisanie różnych wartości Sd przy tym samym ciężarku dam nam rozne wyniki parametru VAS ?
Tak właśnie o tym kilka postów wyżej chciałem Tobie przekazać pisząć o tym Sd. :razz: wystarczy pobawic sie troche i zaobserować przy zmianie Sd j zmienia sie Vas.

Yoshi_80 napisał:
Ja omijam ten problem wpisując Sd takie jak podaje producent
Gorzej jest jak sie ma do czynienia z głośnikem No name... :???:

Liczylem kiedys wedlug wzoru na sd czyli
Sd= pi(3,14)*R( do kwadratu)
czyli
Promień membrany głośnika R równy jest połowie średnicy mierzonej między połowami górnego resora i zawsze wynik byl bardzo zblizony do tego co podaje producent takze nie ma co gadac ze beda duze rozbierznosci w przypadku VAS.

Rfck napisał:

Mi sie wydawalo ze to wzor na pole koła a nie na SD :P... poza tym nie wiesz gdzie dokladnie "przeciac" zawieszenie.. nigdy nie podasz idealnego promienia/srednicy choc podobno powinno sie podawac w 1/3 zawieszenia.

Zauwazylem na tym forum jest pewna zasada, kazdy musi dodac jakis offtopowy tekst ktory nic nie wnosi maskujac tym swoj brak wiedzy.

Przeciez napisalem ze duzych odstepst nie bylo a nie ze idealnie da sie tak obliczyc, zastanow sie o ile milimetrow mozesz sie machnac liczac polowe czy tez 1/3 zawieszenia.
Wynik bedzie bardzo zblizony, nie uwazam ze wpisujac sd np. 130 cm2 czy tez 145 cm2 duzo zmieni sie vas, tymbardziej ze sw nie jest sprzetem profesionalnym a w przypadku glosnika noname i tak dobrze ze zmierzymy mu parametry.

Powrót