Tomek to co napisales bardzo mnie rozbawiło. Widac ze masz marne pojęcie na temat broni oraz sposobu w jaki można uzyskać pozwolenie na jej posiadanie.
Jesli chodzi o Twoj sposob - "zapisać się do jakiegoś koła łowieckiego" to owszem jest to sposob, ale:
Aby zostać członkiem koła należy odbyć roczny lub dwuletni staż. W tym czasie nalezy wypracowac odpowiednią ilość godzin na terenie obwodu łowieckiego. Po odbyciu stażu zapisujemy sie na kurs łowiecki w terenowym odziale Polskiego Związku Łowieckiego.
Kurs to jedyne 1000 zł. Po zdaniu egzaminów możemy wykonać sobie badania - koszt- 300-400 zł w zależności gdzie co robimy. Następnie po zdaniu egzaminów jako członek PZŁ ( wpisowe 600zł) mozemy zapisać się do koła w ktorym odbywaliśmy staż - koszt około 2000zł w zależności od koła (znam takie gdzie 1500 i takie gdzie 6000). Następnie występujemy o pozwolenie na broń na policji. Kosztow konkretnie nie pamietam. Następnie jesli uzyskamy pozwolenie mozemy sobie kupic broń śrutową (od 1500zł) lub kulową ( od okolo 2000). Oczywiscie podaje ceny nowej broni, a jesli chodzi o kulową bez przyżądów optycznych. Do broni potrzebujemy amunicje, koszt paczki amunicji srutowej to okolo 20-30 zl a kulowej okolo 50-60zl. Do broni oczywiscie futeral poniewaz prawo zakazuje przemieszczania sie w terenie z bronia odkryta (nie w futerale).
W sumie za wszystko wychodzi jakies :5000-7000 albo i wiecej.Zalezy co kto lubi/woli.
Drugi sposob to zapisanie sie do klubu sportowego (strzeleckiego). Po pewnym czasie mozna poprosic klub o pismo w ktorym zwraca sie do policji o wystawienie pozwolenia na broń
sportową i po ewentualnym otrzymaniu takiego pozwolenia mozemy kupic sobie takową broń. Dodam tylko jeszcze ze broń sportowa to koszt o wiele wyższy od kazdego innego rodzaju broni. Do broni sportowej zaliczamy roznego typu pistolety na amunicję ostrą o zaplonie centralny,bocznym , pistolety napędzane gazem strzelajace śrutem. Tak samo ma sie temat jesli chodzi o karabinki. Istnieje rowniez broń śrutowa do strzelań do rzutkow o kalibrze 12/70 ktora czesto przyrownywana jest do mysliwkiej.
A skąd to wszystko wiem ?? No coz, przechwalac sie tu nie bede , jak ktos jest zainteresowany zapraszam na PW

W kazdym razie troche pojęcia mam w tym temaci i jestem na bierząco.
A jesli chodzi o ten pistolet na gaz. Za 700zl można juz dostać konkretne modele o gwintowanej lufie ktore tylko dla picu reklamowane sa ze to niby do zabawy. Tam predkosci wylotowe (o ile wierzyc autorom tekstu) dochodza do 300-400 m/s a to jest ogromna predkosc dla malenkiego pocisku.Prawda jest taka ze te zabawki potrafia naprawde niezle uszkodzic ludzkie cialo (czego nie radze probowac ani na sobie ani na nikim/niczym innym), a zwlaszcza srut stalowy a nie ołowiany o zaostrzonej krawedzi (diabolo czy jakos tak to zwia chyba) ktory po kilku strzałach w kolano potrafi skutecznie unieruchomic przeciwnika.
Jak byś miał jakies pytania to pisz na PW,sluze pomocą