• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Większy kondensator do wzmacniacza

Reakcji
0
Cześć wszystkim nie wiem czy to coś poprawi ale chciałbym wymienić kondensator w moim wzmacniaczu SL-218 . Teraz tam siedzi 1000uF 16V a ja wymieniłbym na 2200uF 16V czy coś się może stać?? jak wymienie czy nie?

milego wysadzania wzmacniacza :twisted:
racze Ci dorawac se jakies arty o podtawach elektroniki, o podtsawach budowy wzmakow

ale wzmacniacze samochodowe teżmają kondensatory "filtrujące" na wejściu zasilania wiec jeśli to ten kondensator to może go wymienić, jeśli to kondensator w torze audio to myślę że też nic wielkiego by się nie stało. a z tego co widać na schemacie kostki jaka siedzi w tym wzmacniaczu w torze audio nie ma kondensatorów więc ten jest na dojściu zasilania a jeśli tak to może on mieć praktycznie dowolną pojemność.

nosmaster napisał:
ale wzmacniacze samochodowe teżmają kondensatory "filtrujące" na wejściu zasilania wiec jeśli to ten kondensator to może go wymienić, jeśli to kondensator w torze audio to myślę że też nic wielkiego by się nie stało. a z tego co widać na schemacie kostki jaka siedzi w tym wzmacniaczu w torze audio nie ma kondensatorów więc ten jest na dojściu zasilania a jeśli tak to może on mieć praktycznie dowolną pojemność.

Nie o to chodzi. Widac ze kolega ma prawie zerowa wiedze z zakresu elektroniki i chce jakies kondy wymieniac nawet nie wie jakie ale wymienia itd.

Potwierdza to jego kolejny post:

elektronikwzmak napisał:
Aha no to go wymienie ale to coś da bo chyba nie??

A przy okazji wygrales kolego konkurs na jedno z najglupszych sformulowan na forum w ostatnich latach.. ; )

no w sumie racja ale od czegoś trzeba zaczynać hehe. wymiana na większy nie zaszkodzi ale żadnej różnicy nie odczujesz bo to za słaby wzmacniacz i taka pojemność kondensatora mu w zupełności wystarcza.

yyy :roll: tak jak był wlutowany tamten niech wlutuje ten lol. minus jest oznaczony paskiem. A tak w ogóle to po co go wymieniać? zepsuł się? :P

Powrót