• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wielkość głośnika

• Autor wątku Autor wątku Mik5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Cześć!
Możecie mi powiedzieć czym różni się wielkość głośnika? tzn lepsza jakość będzie czy coś?
np porównując głośnik 6" z 10" ? gdzie dźwięk będzie miał lepszą jakość i czym się jeszczę będzie różnił.

Pozdro :)

Re: Wielkość głośnika

Mik5 napisał:
Cześć!
Możecie mi powiedzieć czym różni się wielkość głośnika?

Wielkością? :lol: zadaj inne pytanie,np. o jaką częstotliwość pytasz.

Głupie pytanie... Widzę że jesteś kompletnie zielony i nawet nie umiesz sprecyzować pytania.

No to tak.
Mamy jakiś głośnik 6" o takich samych parametrach co ten 10"
W którym będzie lepsza jakość ew. inne różnice oprócz wiekości.

Nie ma głośników różnej wielkości o tych samych parametrach.

Zazwyczaj jest tak że mniejszy głośnik zagra lepiej średnimi tonami,i to jest fakt,za to większy będzie miał więcej basu...ale to już kwestia jakości głośnika.

Po pierwsze jakość głośnika nie zależy od wielkości. Dwa różne głośniki powiedzmy 8" mogą się od siebie bardzo różnić jak i np 6" I 8". Powiedz lepiej o co CI chodzi, w jakim celu zadajesz takie pytanie.

[ Dodano: 2009-07-26, 14:34 ]
Mik5 napisał:
Ogólnie... Różnice między np. 6" a 10"

Żeby powiedzieć jakie są różnice to musisz podać 2 konkretne modele :!:

Głośniki niskotonowe do 6'' stosuje się do kolumn 2 lub 3-drożnych. Natomiast 10'' tylko do 3-drożnych i ewentualnie subwooferów. To tak w dużym skrócie...

im większy głośnik tym gożej gra wyższymi tonami za to lepiej niższymi mniejsze głośniki lepiej przenoszą tony średnie i wysokie za to ciężej im wytworzyć bas

Wooferzone.jpg

Tabelka czysto teoretyczna z którą kompletnie się nie zgodzę. Chociażby HDS 180 (6,5") którego miałem spokojnie przetwarzał 50Hz. Magnat xpress 10" mielił od samego początku ~30Hz.

Powrót