• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wieża aiwa NSX-R10

Reakcji
0
Witam mam pytanie czy da się podnieść jakoś moc wzmacniacza bo po podłączeniu trochę większych głośników wieża się wyłącza dodam że ma zakres vol od 0 do 31 a tak przy 28 już wysiada. Czy można coś na to zaradzić bez zmiany wieży.

myślę, że wieża się wyłącza, gdyż kolumny mają za niską impedancję.
ogólnie nie powinno się podłączać głośników o impedancji niższej niż zalecana dla wzmacniacz. (mozesz podpiąc o imp niższej, ale wtedy nie dawaj na fulla)
jesli byś chciał podnieśc moc wzmacniacza w wieży to musisz wymienić trafo na takie, które daje większe napięcie (ewentualnie przewinąc to co masz) także gra nie warta świeczki. BTW sądzę, że jest to raczej tania wieża. w tanich wieża zastosowano chipy (tanie), także masz małe pole do podniesienia napięcia.
reasumując koszt trafa jest niewspółmierny do uzyskanego efektu

Aha czyli rozumiem że jet to gra nie warta świeczki bawić się w przeróbki w takim razie pozostaje mi szukanie jakiegoś używanego amplitunera.

Myślałem nad samum wzmakiem ale ogólnie to chcę wywalić tą wieże a do wzmaka muszę znowu dokupić tuner itp a w ampil mam już wszystko i dodam że nie zamierzam kupować nowego tylko jakąś starszą używkę na allegro. Budżet w tej chwili nie pozwala na lepszy sprzęt.

Powrót