• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

WinISD co by dodac, poprawic, zmienic.

Reakcji
0
No wlasnie tak jak w temacie.
Co byście:
a) dodali
b) poprawili
c) zmienili
d) co byscie usuneli (co uwazacie za zbedne)
e) co najczęściej używacie ( ktore funkcje, wykresy itp)
w programie WinISD.

-----------------------------------
Ad a)
-wersje jezykowe
-odpowiedz na wymuszenie impulsem prostokątnym i jedynką diraca (o ile dorwe wzory)
-korekcje wykresow
|na podstawie charakterystyk
|akustyki pomieszczenia
|plikow korekcyjnych uzytkownika

Ad b)
-symulacje glosnikow z malym qts
Ad c)
Ad d)
Ad e)

Pierwsze można wprowadzić polską wersje językową

Dodali obsługę wymiarów obudowy dzięki czemu można byłoby podać np. wymiary obudowy podać mu gdzie znajdują się wzmocnienia jakiej wielkości i sam by obliczył litrarz do tego mógłby pokazywać np. jakie głośniki można byłoby użyć do takiego litrarzu lub pokazywałby jaką można skonstruować zwrotnice do podanych głośników i ich parametrów :).
Duzo można poprawiac i zmieniać :P

Tesla, WinISD jest programem symulujacym. Nie oblicza on obudowy ...ale na podstawie obudowy i glosnika wylicza w sposob przyblizony charakterystyke. Reszta jest sprawa gustu. Dlatego tez sprawa doboru glosnika i obudowy musi pozostac po stronie czlowieka.

i jeszcze 2 podpunkty
d) co byscie usuneli (co uwazacie za zbedne)
e) co najczęściej używacie ( ktore funkcje, wykresy itp)

ja koniecznie dodał bym odpowiedź na wymuszenie impulsem prostokątnym i jedynką diraka ( 1I ) niepamiętam jak to się pisało....

licze to wielokrotnie na obwodach i sygnałach elektrycznych dla obwodów RLC to czemu niedało by sie tego zrobić dla głosnika?? chcemat zastępczy jest znany - trzeba by tylko poświęcić troche czasu bo obliczenia dla obudowy B-R są juz mocno nieprzyjemne a BP4 i BP6 to koszmar :P

moim zdaniem żeby to miało jakiś sens, trzebaby wynik symulacji połączyć jakoś z charakterystyką głośnika w nieskończonej odgrodzie... bo same wykresy w winisd nic nie dają, ludzie się podniecają że winisd pokazuje 3dB spadku przy 35Hz i myślą ze tak jest naprawdę... a jak się spojrzy na charakterystykę to widać ze sam głośnik ma już w tym miejscu -15dB...

no, ale trzeba by bylo recznie i tak te punkty wprowadzac ;/ To by zajelo kupe czasu. Chociaz do 200hz to mozna by se wprowadzic. wg mnie przydalo by sie do programu dodac wiecej rodzajow filtrow, aktywnych i pasywnych.

pozdro

Teoretycznie i odczyt wykresu (jako pliku graficznego) i symulacje z wykorzystaniem wykresu dalo by sie zrobic.
Przy odczyce uzytkownik by podawal gdzie na obrazku znajduja sie pewne wartosci dla osi a reszta to juz tylko odczyt pixeli i odpowiedni do tego algorytm.
Pozniej taki wykres bylby nanoszony na symulacje.
Jednak to wszystko dopiero by bylo w bardzo odleglej wersji programu. Teraz mi chodzi o bardziej przyziemne rzeczy, zmiany interfejsu, itd. np. chce wprowadzic mozliwosc wyswietlenia kilku rodzajow wykresow w tym samym czasie. W WinISD mozna wyswietlac np. albo pasmo przenoszenia albo opoznienia grupowe itd.

może zacznijmy od usunięcia masy bugów...
do tego podział bazy głośników na jakieś kategorie + np mozliwość sortowania...
do tego fajnie by było jakby wkońcu nauczył sie symulować prawidłowo głośniki z małym qts...

Wyświetlanie na jednym wykresie opóznienia i ch-ki przetwarzania byłoby moim zdaniem dobre. Nie trzeba przełaczać okien a i tak wiekszosć ludzi patrzy na te dwa wykresy.

może zacznijmy od usunięcia masy bugów...
cos wiecej... ...jakich bledow? na co zwrocic uwage itp.

do tego podział bazy głośników na jakieś kategorie + np mozliwość sortowania...
Sortowanie, wyswietlanie danych w tabeli itd. bedzie. ...ale program bedzie uzywal plikow z danymi z WinISD (tak zeby nie bylo problemow z tworzeniem nowej bazy glosnikow itd.) Jak mialby wygladac podzial na kategorie?

Yoshi_80, Program jest pisany od zera wiec wprowadzenie wielu okien z wykresami jest latwiejsze do wprowadzenia niz przystosowanie jednego wykresu do 2 roznych zakresow danych.

rogam poki co jest w powijakach... ...ae zawsze latwiej jest cos skorygowac przed napisaniem kilkuset linijek kodu nic po. Dlatego bede wdzieczny za nastepne komentarze i pomysly.

http://triple-s.wektor.lap.pl/images/triples1.JPG

cos wiecej... ...jakich bledow? na co zwrocic uwage itp.
-czasami zostające okienko w ktorym wybiera się głośnik przed symulacją.
-przy ustawianiu objętości i strojenia lub podczas dobierania średnicy br czasami strojenie automatycznie zmienia się na 0hz
-nie zawsze jest możliwość zmiany strojenia obudowy poprzez zmianę długości rurki

Jak mialby wygladac podzial na kategorie?
Najlepiej aby można sobie było wybrać sposób sortowania, wg różnych parametrów /czynników.
A kategorie to np wg Firm itp.

A ja bym dodal jeszcze take cos jak jest w BassBoxie, czyli po wprowadzeniu wielkosci obudowy itp itd, wciskamy "plot" czyli rysuj wykres. Byloby latwiejsze porownywanie kilku typow obudow. zmieniamy wartosc i dopiero recznie wciskamy zeby nam rysowalo, dobre.

pozdro

Wektor - jak znajde troche czasu to wyśle ci funkcje na odpowiedź głośnika na wymuszenie impulsem jednostkowym i prostokoątnym. ale jak narazie to jestem w niedoczasie (ja się nie budze o 4 ja jeszcze nie zasnąłem :P )

Powrót