• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wklęsła nakładka vs wypukła(arn150)

Reakcji
0
Wielu nazywa to "matowa srednicą".
I tu pytanko do zaawansowanych forumowiczów.
Jak by sie miała sprawa odnosnie średnich tonów
gdyby:-D nakleić (bądz wymiana) nakładke przeciwpyłową ale kopułkową.
Mms sie nieznacznie zwiekszy, fs spadnie, SPL mniejsze ale " nie do wykrycia"
,ukryte powietrze pomiedzy nakładkami usztywni jeszcze bardziej nakładke kopułkową,
Przenoszenie pod katem sie zwiekszy MOZE polipropylen/ papier kopułki wniesie troszke ciepła w srednicy . W końcu jest to jakas powierzchnia itd .
Moze ktos miły sie wypowie odnosnie mojego gdybania .

Nie jestem pewien czy to coś da, ale jest to jakiś pomysł. Robię właśnie monitorki na ARN-150-03/8 i czegoś takiego spróbuję. Wymieniać nakładek nie będę – raczej dokleję drugie. Głośników nie zepsuję, a gdyby nawet, to trudno. Zawsze te dodatkowe nakładki można usunąć. Najwyżej głośniki będą trochę brzydsze. Posłuchamy - zobaczymy. Raczej usłyszymy. W każdym razie będę próbował. Ciekawe, czy ktoś robił już coś takiego?

[ Dodano: 2004-12-20, 00:11 ]
Z drugiej strony niektóre ScanSpeak'i mają wklęsłą kopułkę i na średnicę nie narzekają ...

napewno przesuniesz nieco do przodu centrum akustyczne glosnika, co moze miec wplyw na zgodnosc fazowa z przetwornikiem wysokotonowym. obawialbym sie jednak dodatkowych rezonansow wlasnych membrany - mogloby to zarowno poprawic jak i zepsuc ch-ke.
pozdrawiam.

dodatkowe rezonanse "własne " wystapią wysoko bo nakładka jeszcze "usztywniona" ;-D

a mnie sięwydaje że różnicy jako takiej nie będzie. Problem nosowej średnicy ARNa leży wg. mnie w materiale i sposobie wyprobukowania membramy. Jedyne wpływy na brznienie na korektor fazy, nakładka przeciwpyłowa raczej nie bo porusza się zarówno z głośnikiem i to raczej niczego prócz wyglądu nie poprawi :)

mysle ze nakładka zabiera czesć powierzchni membrany . płaska zachowuje sie inaczej niz wypukła . kierunkowośc itd.
A jesli kierunkowośc to i posrednio brzienie.
Korektor natomiast wypłaszcza ch-ke . Wpływ jest na barwe/ch-ke.
Ja natomiast "felerny materiał membrany" chce zastapić czymś co brzmi inaczej przez co zmienic zabarwienie . Ch-ka tez się zmieni ciekawe czy na + czy na -

ALT,
zacytuje siebie :-(
"gdyby:-D nakleić (bądz wymiana) nakładke przeciwpyłową ale kopułkową. "
Prosze czytaj posty ....:-D

Pomysłu nie popieram bo wklęsła osłona przeciwkurzowa jest lepsza z tych powodów:
- lepiej integruje się z krzywizną membrany
- przy wyższych częstotliwościach promienuje tak samo (ok, podobnie) co reszta membrany. Z powodu innego kształtu (i materiału) ma to wpływ na wyższe czstotliwości (nie pamiętam już jaki - chodziło o dyfrakcję czy interferencję nakłądajacych się fal...?)
Tak więc, jeśli j coś zmieniać to z wypukłej na wklęsłą, nie odwrotnie. A kopulki niech sobie grają... ale wysokotonowe!

Chomik,
bez obrazy, czytam posty.
W pierwszym napisałeś o nalkejeniu bądź wymianie nakładki przeciwpyłowej, w kolejnym zaś o zastąpieniu „felernego materiału membrany” czymś, co brzmi inaczej.
Chodzi Ci więc o nakładkę, czy o membranę?

Czołem.
Panowie temat jest o tym by dokleić badz wymienic nakładke w arnnie w celu poprawy brzmienia. Nakładka stanowi pewna powierzchnie wiec jej materiał tez wnosi "barwe"
a kształt ma wpływ na ch-ke oraz sztywnośc nakładki.
Doklejenie natomiast zwiekszy mms nieznacznie obnizy frezonansową ( do katalogowej ;-).
ALT, nie chodzi mi o całkowitą wymiane membrany czy zawieszeń.
Mysle bardziej o pseudo tuningu jaki mogli by wykonywac nawet mało zaawansowani forumowicze -czyli nadal ja ;-D i ty ;-D

Powrót