• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wkrętarki akumulatorowe

Może kupował ktoś ostatnio komplet bitów, które bezpośrednio (bez przejściówki) pasują do wkrętaków?
Interesowałyby mnie głównie imbusy 1,2 2 2,5 3...
Tego typu na mocowanie "zatrzaskowe":
koncowka-bit-stanley-1-4-szesciokatna-imbus-dluga-3-x-50mm-13-659.jpg

Na allegro niby pełno, ale większość zestawów posiada takie bity krzyżowe a już imbusy i cała reszta przez przedłużkę..

3szt kupione
2,5mm stanley - 2,25zl
3 i 4mm 1,3zl

tylko krotkie

seliwujrt49u3n6g2gkx_1368110587.jpg

ktos jeszcze chce? bo przy okazji sobie tez dokupie

Na bitach nie warto niestety oszczędzać. Tanie bity szybko się wyrabiają, jak robiłem bitami festoola to łebki śrub się wyrabiały a bit o wiele mniej niż tania końcówka. Być może niektórzy wolą kilka tańszych zamiast 1 drogiego, ale to już sprawa użytkownika.

Po prostu kup klucze imbusowe,obetnij tę krótką zagiętą końcówkę i będziesz miał to co Cię interesuje i dodatkowo dwustronne ;)

ale dolphin nie chce tego uzywac w klasycznej wkretarce z regulowanym uchwytem tylko w tej malutkiej z gniazdem tylko na bity!
To być może taniej będzie zrobić jak napisałem (myślę,że jakąś wkrętarkę posiada z niewyrobionym uchwytem) niż płacić krocie za dobrej jakości bity (mam na myśli używanie amatorsko z długimi odstępami w czasie.No co innego zarobkowo i intensywnie).To proponowane przeze mnie rozwiązanie ma jeszcze ten plus ,iż narzędzie ma niezmienne wymiary na całej długości co może okazać się przydatne w przeciwieństwie do tzw.bita ,którego kształt i wymiary zmieniają się na całej jego długości dwu-trzykrotnie a i niekiedy więcej.Ale to już problem dolphin123;)

ale dolphin nie chce tego uzywac w klasycznej wkretarce z regulowanym uchwytem tylko w tej malutkiej z gniazdem tylko na bity!
Dokładnie tak. Bitów mam sporo, ale irytuje mnie zakładanie przedłużki, która potrafi się chwiać.. Jako, że mam 3wkrętarki, w tym dwie z mocowaniem wspomnianym wcześniej, chcę kupić specjalnie pod nie bity.
Tym samym zastanawiam się Pawle co Ty właściwie mi kupiłeś, bo nie wygląda to jak na zdjęciu które wrzuciłem... :)

PS. Utworzyć osobny temat o bitach? Widzę, że ten temat się bardziej rozwinął niż o wkrętarkach.. ;)

To być może taniej będzie zrobić jak napisałem (myślę,że jakąś wkrętarkę posiada z niewyrobionym uchwytem) niż płacić krocie za dobrej jakości bity (mam na myśli używanie amatorsko z długimi odstępami w czasie.No co innego zarobkowo i intensywnie).To proponowane przeze mnie rozwiązanie ma jeszcze ten plus ,iż narzędzie ma niezmienne wymiary na całej długości co może okazać się przydatne w przeciwieństwie do tzw.bita ,którego kształt i wymiary zmieniają się na całej jego długości dwu-trzykrotnie a i niekiedy więcej.Ale to już problem dolphin123;)

Po pierwsze to wątpię żeby te bity były mało używane, po drugie te bity są praktyczniejsze. Mają specjalne zagłębienie które działa po włożeniu jak blokada i bit nie wypada, co często się zdarza przy przedłużce. Twój sposób można praktykować w zwykłych wiertarkach i wiertarkach akumulatorowych ale nie w wkrętarkach o sześciokątnym uchwycie. Nie mniej twój sposób jest bardzo ciekawy i pewnie tanio wychodzi.

Polecam wiertła VHM do wiercenia w PCB, nie tępią się tak szybko jak zwykłe ponieważ są z węglika i trudniej je złamać:
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=wiertla+vhm

Kupiłem sobie 3 wiertełka 0,7mm, 1mm, 1,7mm. Jedno złamało się po kilkudziesięciu otworach, drugie po kilku otworach, a trzecim wierciłem kilka razy (1,7mm jeszcze ok). W sumie to wierciłem od ręki i mi trochę ręka ujechała. Na plus mogę dać świetne mocowanie - nie trzeba się męczyć z mocowaniem cienkiego wiertełka - które i tak ma spore bicie. Uchwyt ma średnicę nieco ponad 3mm - jest dobrze wycentrowany. Minus to niestety cena.

Jak wiercicie PCB domowym sposobem? Statywy? Do projektów mam kilka płytek i kilkaset otworów do zrobienia, a jak tak będą mi pękać to się nie wypłacę :(

Ostatnia edycja:
Ja wiercę zwykłymi małymi wiertłami HSS, mam coś ala Dremel ale w marketowym wydaniu, dokupiłem do tego tuleję zaciskową do małych wierteł od Dremela, ustawiam max obroty i lecę, jeszcze nigdy wiertła nie złamałem podczas wiercenia, czasami jak źle odłożyłem szlifierkę (ze 3 razy).

Nie masz bicia? Ja mam
f265157.jpg

Dałem stówę i nie polecam, nawet na amatorski użytek. Niby niemieckie a tandeta jakich mało, już chińczyki mają lepsze wykonanie. Obroty mocno siadają no i wielkie bicie i luzy które są dokuczające przy wierceniu PCB.

Powrót