• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wkrętarki akumulatorowe

Zostaw tą sparky, aku wyzioną ducha po roku. Mam w warsztacie coś takiego MAKITA 6271 http://allegro.pl/wkretarka-makita-6271-dwaetc-12v-116-szt-osprzetu-i3743345999.html. Pierwszy taki zestaw kupiłem 7 lat temu, dziś mam i 4 zestawy 12V i jeden 14,4V. Sprzęt jest sprawdzony! Są to najlepsze pod względem jakości wkrętarki Makity, wszystkie aku sprawne do dziś. U siebie w okolicy wytargowałem ostatni zestaw za 630zł (z 699zł). Mam jeszcze Festool 14,4V i też jest bardzo dobra ale to już wydatek rzędu 2k zł :(. Pamiętaj, że jeśli Makita to tylko z czerwonym akumulatorem (całym!), są wersje, gdzie aku jest z zewnątrz czerwony a od strony wsuwki ma kawałek beżowego plastiku - to jest wersja angielska i już nie jest taka trwała (aku wytrzymują 3-4 lata max, potem tracą pojemność). Wg mnie najtrwalsza wkrętarka makity to ta z 12V aku w tym dużym zestawie i szczerze ja polecam.

za makita 12-14v przemawia latwy dostep do tanich akumulatorow. podobnie z celma

udar bym sobie odpuscil - zauwazylem ze u mnie powoduje minimalna utrate koncentrycznosci uchwytu
no i mechaniczny udar to malo przydatna rzecz obecnie

za hitachi przemawia li-ion baterie

Troche pouzywalem moja Celme Wak18 i jedna rzecz poki co mnie denerwuje. Notoryczne blokowanie sie zatrzasku akumulatorow. To znaczy, ze czesto bywa tak, iz zapadka mocujaca akumulator nie chce odbic i trzeba ja lekko podwazyc jakism nozykiem. Jest to prawdopodobnie problem z jakoscia wykonania tego elementu.

Kolego "malutkiz" w pracy u mnie leży 10 takich na części już więc raczej nie polecam ( baterie katastrofa i ciagle rozlatują się przełaczniki zmiany biegów z 2 na 1 bieg )

Ja raczej zostanę przy Metabo Powermaxx BS, zamówię do tego Makitę GA5030 i prezent będzie. Po świętach coś będę mógł na temat tego sprzętu napisać, jeśli kogoś by to ciekawiło.

UWAGI MODERATORA
Nie będę Panowie maxdila i Bebok przypominał o regulaminie działu tool box...

Powrót