• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

woofer morela

Reakcji
0
Witam, posiadam woofery morela hybrid ovation 6W i zauważyłem następującą rzecz. Kiedy poruszę membraną ale nie współosiowo tylko nacisnę delikatnie z jednej strony membrany czuć pod palcem i słychać że delikatnie o coś ociera, natomiast naciśnięcie membrany współosiowo nie powoduje takiego efektu. Słyszałem że czym lepszy głośnik tym odległość między magnesem a cewką (jeśli dobrze pamiętam) jest mniejsza i "koszenie" membrany czyli nie współosiowe jej naciśnięcie może powodować zetknięcie ze sobą tych dwóch elementów lecz co dziwne w drugim wooferze nie ma czegoś takiego i trochę mnie to niepokoi.

Co Wy na to, należy się tym martwić ?

Oczywiście głośniki grają OK , tzn nie wyczuwam żadnego charczenia a tylko trzeszczenie boczków bo póki co wsadziłem je w fabryczne miejsca i bez wygłuszenia :( ale powoli powoli i przyszykuje im godne miejsce :)

pozdrawiam

to jest zupelnie normalne. glosniki sa sklejane recznie przy pomocy bardzo prostych narzedzi wiec taki male odleglosnici miedzy nabiegunnikiem lub rdzeniem sie zdazaja...

znaczy to tyle że głośnik po prostu jest precyzyjnie zaprojektowany i wykonany, nie ma się czym przejmować :)

Jeżeli miałby podwójne dolne zawieszenie (tzw. spider) to by do tego nie dochodziło...jednak takie rozwiązania spotykane są raczej na estradzie albo w wysokiej klasy subwoofer'ach. W wooferkach jest to po prostu nie potrzebne, i nie ma co sie dziwić że trze...

dzięki za info chłopaki

mam nadzieje że po zrobieniu paneli z MDFu i solidnym zamocowaniu głośników oraz wytłumieniu blach usłysze troche niższych częstotliwości bo teraz mam wrażenie jakbym słuchał na samych tweeterach i "subbasie" (tymczasowo wsadziłem jakiś bezfirmowy głośnik niskotonowy który kupiłem kiedyś kiedyś).

To tylko świadczy o rozbieżnościach technologii montażu tzn. głośnik nigdy nie będzie idealnie współosiowo złożony ale nie powinny być to róznice tak wyczuwalne jak napisałeś tym bardziej , że Morel to uznana firma.

Powrót