• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wpływ podfrezowania na tweeter

Reakcji
1
Witajcie. Zmierzyłem nowiutkiego AWXa i wygląda to tak:

Pomiary wyjątkowo wykonałem na zintegrowanej karcie, którą również zmierzyłem i pomiary można uznać za wiarygodne do 12kHz. Pomiary mają dużą powtarzalność. Markerami już się bawiłem i aktualnie wygląda to chyba najlepiej w moich warunkach.

Jak widać mam wielkie dziury na charakterystyce. Czy rzeczywiście brak podfrezowania może aż tak wpływać na charakterystykę ? Aby wykluczyć kłopoty sprzętowe zmierzyłem MDT-29 i tweeter z Yamaha NX-E800 jak i tweeter z Jamo S606 i wszystko wyszło elegancko zgodnie z tym co pokazuje morel na swoich charkach, a w pozostałych nie było takich cudów tylko (względnie) równe wykresy.
Pytanie czysto teoretyczne. Frezy się pojawią, z tym, że nie będę miał już możliwości zmierzyć tych głośników.

Pomiary robione około 2 cm od kopułki we wszystkich przypadkach - chciałem wykluczyć kwestie odbić itd (drugi i trzeci wykres ma niższe pasmo bo nie odłączyłem wooferów). Po prostu rzeczywiście tak wychodzi. W ARTA awx wyszedł identycznie jak w SW. Pomiary z SW niestety mi się nie zachowały, bo po 3 godzinach pracy SW "przestał działać" i pomimo zapisania całego projektu plik się uszkodził.. i dziś musiałem wszystko od nowa.

Ostatnia edycja:
Zrob to porządnie
Nie wiele tu widać

Odłącz woofer
Podłącz tylko tweeter i zmierz z 1cm

Nie mam takiej możliwości aby odłączyć woofer ani w jamo ani w NXach niestety. AWX też już pojechał, dlatego nie specjalnie mam opcję go mierzyć :/ Była to pierwsza obudowa bez frezów jaką mierzyłem. Wszystkie inne tweetery jakie mierzyłem nie miały takich skoków z tym, że paczki miały podfrezowania. Póki miałem możliwość zabawy z owym AWXem starałem się go wymierzyć na wszystkie możliwe mi sposoby i zawsze wychodziło to samo. +- 0,5 dB. Nie chcę tworzyć mitów ani jakiś teorii spiskowych - chcę wiedzieć czy to rzeczywiście jest możliwe aby frezy miały taki wpływ na przebieg charakterystyki, bo tak jak mówię pierwszy raz spotkałem się z takim wynikiem pomiarów.

Dla porównania PCX, którego mierzyłem jakieś 2 tygodnie temu. Złapałem odbicia (wciąż się uczę) ale pomiar ogólnie wyglądał zdecydowanie lepiej. Obudowy w których je mierzyłem miały podfrezowania.

Zmierzyłem nowiutkiego AWXa i wygląda to tak:
mialem kiedys jakis problem z kompem i mierzyl mi identyczne fale!
wykres byl wiarygodny, ale zafalowany w calym zakresie

na stronie troelsa byly wykresy co zmienia brak podfrezowania
wystarczy ze okleisz tasma glosnik i zmierzysz jeszcze raz

- - - - - aktualizacja - - - - -

a pokaz pomiar pulse

Widziałem właśnie u Troelsa ten patent z taśmą - z taśmą nie wiele się zmieniało, chociaż fakt piki były mniejsze ale bardzo niewiele.

Pomiar z pierwszego postu wykonany z odległości 0,5m podłoga wytłumiona grubym kocem. Mierzyłem przy niskim poziomie głośności bo przy wyższych jakkolwiek ustawiałem markery to straszna szarpanina wychodziła. Btw PCXa mierzyłem w takich samych warunkach i pulse ma prawie taką samą amplitudę.

Powrót