• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wskaźnik mocy do wzmacniacza ?!?!

Reakcji
0
Witam... mam zamiar wbudować do mojego wzmacniacza na 2xTDA7294 (180W/300Wmax) wskażnik mocy oparty na amperomierzu, a w zasadzie to chyba powinien byćmikroamperomież ztąd moje pytanie jaki do tego wzmacniacza dobrac amperomierz, czy wstarczy tylko dopasowanie potencjometrem??
Pozdro.

od dopasowania jest potencjiometr masz podane jaki uA dać reszta elementów tez podana. nie widze problemu regulacji "na oko"

Taki wskaznik wysterowania to nic innego jak woltomierz. Jest niestety nieprecyzyjny bo wazna jest moc a moc rosnie z kwadratem napiecia. Dlatego w takich wskaznikach stosuje sie uklady logarytmiczne.
180W z dwoch TDA chcialbym to zobaczyc :) chyba przez 1 sekunde :)

schemat ten co masz tylko daj potencjometr 47k i mozesz pominąć ten rezystor. nie dawałem amperomierza tylko specjalne wskaźniki wychyłowe do wzmacniaczy
ale tak naprawde to przeciez tak samo amperomierz tylko że wyskalowany logarytmicznie

moze mała pojemność róznolegle z amperomierzem?
Ale to tylko zeby wskazówka nie opadała szybko.

Bedzie opadac wolniej ale i bedzie wolniej reagowac na impulsy.

Ja sobie takie cudo dałem jako wskaznik napiecia na elektrolitach, czasem tam sobie drygnie wskazówka .
Irek ma racje z reguły sa logarytmiczne,cięzko podłaczyć to do zasilacza ,no chyba ze tylko jako dodatkowaa zabawke.

Jak sprawdzic mikroampermierz??

Multimetrem!!

Ustawiasz pomiar oporu na zakres hmm...??? moze byc ten diodowy<tylko ostroznie bo wskazowka moze wyskoczyc> i patrzysz czy sie wysterowuje ładnie .
Na zakresie 200 lub 2000 OHM typowe wskażniki drygają do końca.Wtedy dajesz schemacik jak na poczatku posta, aczkolwiek ja Soundwave pisał większy potencjometr,zreszta dobierzesz go sobie juz jak chcesz.

Nie lepiej policzyc ile ma byc ?
dajmy na to ze w mostku ma max napiecie 60V i zakres amperomierza 300uA(0.0003A)
I=U/R => R=U/I
czyli wychodzi jakies 200 000 Om
Albo dac miedzy + i mase i wtedy jest 30V=> 100 K Omy
a ze mu zasilanie przysiada i max napiecia raczej nie da to styknie jakies 90K Om

Moge sie mylic bo nigdy nie robilem tego ale powinno byc ok

spoko ale jest jeden problem wskaźniki wysterowania nie mają nigdzie napisane z jakich amperomierzy je zrobili.... więc nalezało by to dobrać eksperymentalnie (przynajmniej ja tak robiłem)

Powrót