• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wszystko pod drewnianym sufitem :(

1 kopulka pod sufitem promieniuje prostopadle w podloge powodujac odbicia, glosnik omnipolarny rownolegle do sufitu. ja potrzebuje glosnika ktory dobrze promieniuje pod katem 30-60'. czy sa takie? wstegowy? tubowy? czym to sie je? szukam i szukam... prawie wszedzie na wykresach powyzej 30' bardzo pada sprawnosc dla czestotliwosci ponad 5khz ale znalazlem ch-ki tylko kilku kopulek

niestety kazdy glosnik stworzony jest do grania na osi
opcja to tak jak juz napisalem - wyprofilowac stozek w kolumnie omnipolarnej tak aby grala pod katem tych 30-60*
inna opcja to ukierunkowanie glosnika na sluchacza

2 chyba lepiej cos zrobic samemu (lub na zamowienie) poniewaz:
- nie potrzebuje pieknej obudowy
- nie znajde dobrego gotowego rozwiazania
- za te same pieniadze moze byc "o polke wyzej"
skoro sam sobie robisz dom to z kolumnami napewno sobie poradzisz
no i to forum DIY ;)

tak, ale sa wyjatki, np. teraz czytam o glosnikach tubowych estradowych: "promieniowanie w osi poziomej 90' - 6dB w osi pionowej 45' - 6dB" (?!)

zobacz jak takie tuby wygladaja, jakie maja wymiary i na jakiej odleglosci graja pod takim katem

zobacz jeszcze charakrertstyke kierunkowa tego glosnika: Fountek NeoCD1.0 200zl na Allegro...
no ladnie na wykresie... ale wolalbym najpierw to uslyszec

A umieszczenie samych wysokotonówek między szybami? Mam jeszcze jeden pomysł, zaraz rozrysuję - rozumiem, że sufit będzie niższy niż jest teraz na środku pokoju.

Nie wiem za bardzo jak to zobrazować bez zdjęć. Wtedy może ci przedstawię. Choci o to, żeby wykonać tak jakby wnęki zaraz nad szybą, które nie miałby tego kąta 20', tylko większy - powiedzmy, żeby widział środkiem odległość 0,5m od przeciwległej ściany. Wysokotonówki nie potrzebują specjalnej komory rezonansowej, więc samo umieszczenie ich w dziurze w suficie powinno zdać egzamin.
Podobnie ze średnimi.

zobacz jak takie tuby wygladaja, jakie maja wymiary i na jakiej odleglosci graja pod takim katem ... no ladnie na wykresie... ale wolalbym najpierw to uslyszec
ja sie zupelnie na tym nie zmam. nie uslysze do chwili kiedy nie zamontuje w tych nietypowych warunkach.

mam nadzieje ze ktos mi tu poradzi jakie glosniki/zwrotnice kupic...

ja potrzebuje glosnika ktory dobrze promieniuje pod katem 30-60'. czy sa takie? wstegowy? tubowy? czym to sie je? szukam i szukam... prawie wszedzie na wykresach powyzej 30' bardzo pada sprawnosc dla czestotliwosci ponad 5khz ale znalazlem ch-ki tylko kilku kopulek
Pisałem właśnie o tym że tubowy (jak na estradzie) ale i tak tuba musiała by celować w słuchacza a nie centralnie w podłogę...
ja sie zupelnie na tym nie zmam. nie uslysze do chwili kiedy nie zamontuje w tych nietypowych warunkach.
Daj maila to Ci coś wyśle... ;)

jesli chodzi o miejsce "do sluchania" to bedzie ona prawie w srodku pokoju i z tego powodu pisze o 30-60'....
Nie bez powodu pytałem o odległość, jeśli miała ona by być duża tzn. przyjmijmy te 4m to trzeba wtedy iść w przetworniki o wysokiej skuteczności. małe pierdziawki od systemu 5.1 mają zazwyczaj niską skuteczność przyjmijmy że te 86db z metra z dwóch już natomiast będą miały 80db a z czterech 74db itd...

@sloik255: sdzieki! oczywiscie moge tak zrobic. kilka firm (B&W, JBL, Bose) produkuje kolumny sufitowe z glosnikami pod katem. dawalem linki. tak czy inaczej szukam teraz glosnikow o szerokiej charakterystyce promieniowania.

Powrót