• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wtyki do kabla sieciowego

hehehe ja tez nie uzywam kabli za 1000 zl tylko za 16 za metr plus koncowki tylko pytam czy dobry bedzie ten kabelek i czy wiecie gdzie kupic takie wtyczki??

co ma niby dać 2 metry takiego super-hiper-kabelka kiedy w ścianie idzie 100 metrów zwykłego? kolejne voodoo

Ja bym taki kabel musiał pomacać, żeby ocenić. Ale prawdopodobnie jest dość solidny. Ekranowanie to nie jest takie całkiem voo-doo, ale przewody w ścianach ekranowane nie są, więc ja bym takiego grubego i sztywnego kabla nie chciał - ograniczona funkcjonalność. I większe wymagania co do wtyczek.

no tak kable w scianach to kable w scianach ale w scianie trodniej o jakies zaklucenia wiec ekranowanie kabla jest potrzebne szczegolnie jesli podlaczymy prad z gniazdka do jakiejsc filtrujacej listwy wtedy od listwy wypada juz podlaczyc troche lepszy kabel (a w plaaninie kabli nie trodno o zaklucenia wiec ekranowanie tak a ja nie szukam jakiegos mega kabla :D tylko dalej ponawiam pytanie o wtyczki

daniel69 napisał:
ale w scianie trodniej o jakies zaklucenia

A niby w jakis sposob sciana jest uprzywilejowana?
Ekranowanie jest skuteczne jesli jest calkowicie szczelne. Nic nic daje zaekranownaie 99% systemu. Wsadz komorke w puszke metalowa i zrob 1cm dziurke. Przekonasz sie sam.

:shock: Czego Ty niby oczekujesz od tych wtyczek?

I tak z taką wtyczką wyrwiesz gniazdo ze ściany przy pierwszym potknięciu się o kabel :lol:

mozna by bylo, fakt :D a mam jeszcze pytanie... chce wymienic przewody prowadzace ze zrudla pradu do gniazdka bo nie mam uziemnionego i musze poprowadzic przewod pewnie min 3x2,5mm i tu mam pytanie czy zrobic to z drutuczy zeby kazdy przewod byl skretka z wielu malych ??

daniel69 napisał:
czy zrobic to z drutuczy zeby kazdy przewod byl skretka z wielu malych ??
Może i eliminuje zakłócenia w jakimś tam stopniu ale co raz bardziej pachnie mi to voodoo :razz: Sprzęt masz a ile złotych polskich jeśli można wiedzieć? :mrgreen:

z jakiegos powodu stosuje sie lity drut. dlaczego to niewiem. ale ze to tylko 50Hz to napewno wplywu czestotliwosci tutaj nie uswiadczysz :P

Jesli rozpatrywac efekt naskorkowosci dla duzych f to nawet lepiej jakby on wystepowal tzn lepiej zeby kable zasilajace byly z pojedynczego grubego druta :)... to jakby najprostszy filtr do wysokich czestotliwosci bo zwieksza sie opor i mamy eliminajce zaklocen :)

Pawel S. napisał:
z jakiegos powodu stosuje sie lity drut

- koszt iłatwosc produkcji
- latwosc montazu/instalacji (łączenie)

Keble zbudowany z linki a nie z drutu praktycznie tak samo wyglada w kwesti efektu naskorkowosci. Co innego gdyby linka miala kazdy drucik izolowany. Wtedy wlasnei unikmay efeku naskorkowosci.

Powrót