To jeszcze zależy jakie 8 cali... Przecież na estradzie istnieją 10 a nawet 12 calowe głośniki średniotonowe
Więc nie ma co generalizować, tylko rozmawiać o konkretnych głośnikach.

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Pogromca przesadza, jeżeli z połączenia 8cali+tweeter nie ma średnicy to ja jestem głuchy, kilku moich znajomych muzyków i realizatorów dźwięku też jest głuchych, a pomiary kłamią jak z nut pokazując że jednak ta średnica jest. Na pewno to nie to samo co z 13sto cm wooferka ale audio zawsze jest sztuką kompromisu, czy to technicznego czy też finansowego.
To jeszcze zależy jakie 8 cali... Przecież na estradzie istnieją 10 a nawet 12 calowe głośniki średniotonowe Więc nie ma co generalizować, tylko rozmawiać o konkretnych głośnikach.
Kolega musi się jeszcze podszkolić w dziedzinie audio bo drogie głośniki to nie tylko duża marża producentów i sprzedawcy. Takie myślenie to typowy błąd popełniany przez wiele osób, które zbudowały kolumny za tysiąc pare zł i stwierdza, że grają świetnie i do życia nic więcej nie potrzeba. Na tej bazie buduje się do tego teorię, że wszystko co droższe to złodziejstwo sklepów i fanaberie dzianych audiofili co jest absolutna nieprawdą. Być może berylowy scan przerasta średni finansowy poziom tego forum ale nie jest to powodem aby twierdzić, że konstukcja z tym głośnikiem mija się z celem bo to nic nie da. | ![]() |
I bez zbędnych pobocznych dyskusji i żali bo już się śmietnik powoli robi, szczególnie do ciebie piszę Pogromco mitów bo zamiast coś zaproponować to znowu swoje teorie snujesz nad wyższąścią świat wielkiej nocy nad bożym narodzeniem | ![]() |
Jak na razię ja widzę 3 poważne propozycje:
2 drogi na usherach zaproponowane przez Łukasza (8133+9950)
3 drogi na aurumach
monitory na etonach - bardzo rozsądny wybór w cenie do ok 2000
Mają mają: Pobujamy w obłokach ![]() http://www.phlaudio.com/datasheets/30_pdf/4530.pdf razy 2 na paczkę ![]() http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-raven-line-source-p-1997.html ewentualnie RAAL http://www.loudspeakershop.eu/pdf/raal-140-15d-black.pdf | ![]() |
dolphin123 napisał:Widziałbym tu też wspomniane przeze mnie monitorki na T9950 i AL130.
2 drogi na usherach zaproponowane przez Łukasza (8133+9950)
.Nie na temat...
Kolega musi się jeszcze podszkolić w dziedzinie audio bo drogie głośniki to nie tylko duża marża producentów i sprzedawcy. Takie myślenie to typowy błąd popełniany przez wiele osób, które zbudowały kolumny za tysiąc pare zł i stwierdza, że grają świetnie i do życia nic więcej nie potrzeba. Na tej bazie buduje się do tego teorię, że wszystko co droższe to złodziejstwo sklepów i fanaberie dzianych audiofili co jest absolutna nieprawdą.
Być może berylowy scan przerasta średni finansowy poziom tego forum ale nie jest to powodem aby twierdzić, że konstukcja z tym głośnikiem mija się z celem bo to nic nie da.![]()
Moze kolega w czytaniu, bo chyba nie zrozumiał. Berylowe i ceramiczne wynalzaki to jeden wielki PIC nie oferujący wiele wiecej poza tym co potrafią już aluminiowe Seasy za cene kilka razy niższą. A w PICOWANIU wynalazkami to skanspiki przodują. Jak ktoś bardzo musi się o tym przekonać wystarczy kupic berylowego Tang-Band za 400 zamiast Skanspika za 1400.
Nie widac także spadków i duzego rezonansu na średnich tonach więc monitor z nim moze grać całkiem dobrze. Skąd sie biorą dywagacje o nidoborze średnich i zniekształceniach? Nie widze ani pomiarów ani wielu konstrukcji na tym głośniku.
Panowie proszę bez zbędnych a przynajmniej zbyt długich kłutni/przekomarzań...; bo co sobie autor tematu pomyśli..., postawcie się na jego miejscu, chciało by się wam czyteć te zaistniałę OT ? ![]() | ![]() |
i tutaj już załoga loudspeakershop zaznajomiona z brzmieniem oraz możliwościami poszczególnych przetworników mogłaby podać konfiguracje, które brzmieniowo będą ze sobą spójne lub preferowane przez odbiorców (ja dla przykładu wolę dźwięk neutralny, ewentualnie lekko ocieplony, z wyraźnymi, acz nie kłującymi wysokimi tonami).nie słuchałem owych głośników, oczywiśćie że mógł bym wyjechać z konkretnymi nazwami modeli, ale nie będe ich wymyślał - podawał na przysłowiową "pałe" głośników których akurat razem zgranych nie słyszałem
Wspomniałem już, żeby nie wylewać swoich żali. Jak ci się scan nie podoba to kup sobie berylowego TB za 4x niższa cene i żyj w przekonaniu, że masz to samo.
Strona loudspeakershop.eu nie gryzie, tam są pomiary tego głośnika ale pewnie nie chciało się nawet zajżeć..
Moim zdaniem samej różnicy w thd sie nie usłyszy. Widocznie membrana jest twarda -stosunkowo lekka i słabo tłumiona, dlatego tak podwyzsza rezonanse. Dieki temu głosnik ma spora efektywnośc i potrafi bardzo głośno grac w małej obudowie.A może zamiast 8133 skompletować zestaw z 8137A, parę złotych drożej ale zniekształcenia wypadają wyraźnie lepiej a wyższa dobroć pozwala myśleć o dużo lepszym rozciągnięciu niskiego pasma przy nadal zadowalającej skuteczności, ino budka wyjdzie nieco większa ale przy konstrukcji podłogowej to raczej bez znaczenia.
A ja (jednak) bardzo chciałbym posłuchać 8" ETONA z dobrą* wstęgą