• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór amplitunera do zestawu 7.1

Reakcji
0
Witam. Jestem nowy na forum, a to mój pierwszy temat. Piszę, ponieważ potrzebuję pomocy w wyborze amplitunera do zestawu :
4x - Mirage FRx-1B-1
2x - Mirage FRx-3B-1
1x - Mirage FRx-C-1
I jeden subwoofer firmy "eltax", którego modelu nigdzie nie mogłem znaleźć, więc wrzuce fotke :

Zestaw jest stary ( myślę, że około 10 lat ), pochodzi z klubu od osoby z mojej rodziny. Zamierzam go podłączyć do komputera i używać do muzyki/gier. Zależy mi, aby wydać jak najmniej pieniędzy na amplituner ( używki oczywiście wchodzą w grę ). A więc, jaki amplituner możecie polecić, który obsłuży mój zestaw 7.1, w rozsądnej cenie, aby nie "ograniczał" mojego sprzętu?
Pozdrawiam :)

PS. Na sprzęcie za bardzo się nie znam, ale jakbym zmieścił się w budżecie 100 zł byłoby super :)

Ostatnia edycja:
100 zł, na amplituner?! Masz chyba na myśli kartę dzwiękową.
A dlaczego 7.1 a nie np 5.1?

Mowilem ze nie znam sie na cenach sprzetu :p Znajomy polecil mi PIONEER VSX-3300 . 7.1 dlatego, ze mam 7 glosnikow... co sadzicie o tym pionieer?

Do muzuki wystarczą dwa głośniki, jeśli mówimy o dobrym stereo. Jeśli za leży ci na tłuczko możesz użyć 2 głośniki + sub do walenia basiorem jak to niektórzy mówią. Co do kina wystarczy ci 5.1, nie rozumiem jak chcesz go podłączyć do kompa stąd pytam. Może wykorzystaj kartę dzwiekową z jakimś wzmacniaczem.

Coś tu nie chalo .
Wspomniany amplituner PIONEER VSX-3300 to sprzęt do stereo .
Podstawa to jak chcesz przesyłać dźwięk - cyfrowo czy analogowo , dalej czy ma to być stereo czy system wielo-kanałowy.
W 7.1 nie ma co się pakować . Brak filmów ze ścieżką 7.1 po polsku , chyba że znasz wystarczająco angielski , niemiecki , francuski , włoski itd...

Niektórzy wolą ścieżkę oryginalną z napisami i wtedy 7.1 działa, choć filmów w 7.1 nawet po angielsku nie jest wiele.

Pod kompa wszystko podłącze poprzez subwoofer. Znajomy pożyczy mi swój ampli i zobacze jak to gada
Nie mam wymogów co do dźwięku surround podczas oglądania filmu. Zależy mi tylko na grach i muzyce. Niektórzy piszą, że do muzyki wystarczą 2 głośniki. Okej, ale ja mam do użycia 7 i nie chce żeby się marnowały i kurzyły na strychu więc robie z tego wszystkiego użytek ;)

Powrót