• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór forniru... DYSKUSJA

Scięcia boczne mozna zrobic z jednego liscia, jedynie trzeba dodatkowo fornirować górne. Sprawdzone wiele razy
A Ty widziałeś jaki on chce mieć front? Bo ja twierdzę, że przy tym co pokazał to boczne ścięcia trzeba jednak zrobić oddzielnie.

Ja osobiście najpierw ofornirowałbym śćięcia a później z jednego liścia prosty front z górnym i dolnym zaokrągleniem. Dużo zależy też od forniru.

Ostatecznie (tak na 99%) będzie coś w stylu Bingant'a tj. :

37_1269622518.jpg

Całość będzie prosta, na przodzie jedna płyta mdf ze skosami + skaj/ewentualnie czarny lakier. Góra,boki,tył będzie ofornirowana.

Tak przeglądam i , się tutaj zapytam Bo jedyny sklep jaki mam w pobliżu to 18km ode mnie OBI , widziałem przelotnie w nim okleinę , nie wiecie może czy ona jest samoprzylepna , czy na vikol , bo jestem zainteresowany tam jechać po jakąś w ciemnym kolorze polecicie jakiś ?

okleinę naturalna lub modyfikowaną w Obi...? jeśli nie (a raczej nie) to chyba nie ten temat.

kiedy się nie mylę chyba , mieli paski na oko 1m szer , całą rolka parenaście metrów , ile chcesz odcinają ci , ale nie wiem jaka to jest ..
A okleina jest mi potrzebna a nie ma u mnie takich sklepów jak praktiker , castorama , tylko mrówka i obi

Ale to o czym Ty piszesz to plastikowa okleina, którą jeszcze trudniej dobrze położyć niż fornir. Fornir to całkowicie co innego.

To jest bardzo cienkie. Każdy paproch, każda nierówność Ci spod tego wyjdzie. No i łączeń ładnie nie zrobisz. Narobisz się a efekt będzie marny.

Co innego oklejenie fabryczne, a co innego to co Ty chcesz zrobić:) Zrobisz jak uważasz, ale okleina zwykle kiepsko wychodzi :)

Powrót