• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór Głosnika i obudowy do subwoofera

Reakcji
0
Wiatam!
Chciałem poradzic się jaki głosnik i obudowę zastosowac do subwoofera.Tak więc wzmacniacz jaki mam to TDA 7294 projektu IRKA. Miało to by grac w pokoju 16mkw. Muzyka jaką preferuje to przeważnie Hip-Hop.
No i naj ważniejsze to cena . Max jaki mogę wydac na głośnik to około 80-90zł.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdro!

TDA jest pojedyńczy.
Dodam jeszce ze chcial bym aby była to obudowa basreflex. Tak więc czekam na propozycje:)
Pozdrawiam!

Upsss wybaczcie cos zle przeczytalem hehehe :)))

ps. Ciezki dzien w pracy ;P

Zawsze bedzie troche glosniej z BR :) ja mam gdn 20/80/2 ale on potrzebuje sporo wiecej niz pojedynczy tda, ale ARN 226 byl by chyba dobrym rozwiazaniem.

Onomato nie kombinuj żeby zrobić jak najtaniej bo nic z tego nie wyjdzie, albo byle co.
Jak chcesz zrobić subwoofer i być zadowolony to kup raz a porządnie. Lepiej kup ten droższy.

onomato, scx to lepszy głośnik, choć niestety 8R, co nie jest zbyt korzystnym połączeniem z jednym tda7294.
Poszukałbym taniej tesli na allegro - ostatnio było parę arnó 226 07 4R.

Zdecydowałem sie juz na Arna 226 07 4:) czytalem opinie i podpytałem się kilku osób i sub na tym głosniku powinien mi wystarczyc;]

Teraz to juz mam mentlik w głowie :neutral:
Ale chyba jednak zdecyduje sie na Stx 22 scx.
A jak dużą obudowe do niego zrobic?? wydaje mi sie ze około 30L netto ale nie jestem pewny:)
Ps. jakie strojenie Br?

Pozdrawiam!

winisd pokazuje dosc ladna ch-ke dla 30 litrow i strojenia 40-45hz, gorna w/w granica podniesie efektywnosc i wykop, kosztem jakosci i zejscia. przy jednej kostce TDA wyzsze strojenie wydaje sie rozsadniejsze.

Powrót