Powiem tak:
Idler to naped bardzo skomplikowany, w dualu 1219 jest masa czesci ruchomych. Sa to stare patefony, wiec moga ( a raczej musza ) wymagac regeneracji, smarowania, przegladu. Mam dwa 1219 i oba sa wg mnie dosc glosne, slysze prace mechaniki w sluchawkach. Dla mnie to taki gramofon dajacy dobrej klasy dzwiek, ale raczej malo przyszlosciowy. Automatyka gramofonu robi wrazenie, trzy predkosci obrotowe. Generalnie technika niemiecka z lat 60-70 to majstersztyk.
Direct naped nowszy, mniej problemowy. Mniej mechaniki, ale czy konieczny do sluchania hi fi i hiend? Czesciej uzywam Directa.
Naped paskowy - mialem takie gramofony ale z niskiej polki. Gramofon z paskiem moze byc bardzo wysokiej klasy ( wlasciwie najwyzszej ) jak i bardzo niskiej. Niewpliwy plus takiego rozwiazania, to mozliwosc zbudowania bardzo prostego gramofonu, gdzie nie ma co sie zepsuc i nie ma co regulowac ( poza ramieniem oczywiscie ).
Gdybym mial szukac gramofonu pod naprawde wysoka jakosc dzwieku, to szukalbym czegos dobrego na klasycznym pasku. Problem jednak w tym, ze gramofonow jest bardzo duzo i mozna sie nadziac na mine. Te nowe pro ject czy cos specjalnie do mnie nie przemawia. Talerz z plyty mdf, naped na pasku i ramie takie sobie, a cena dosc spora. Chyba bym wolal poszukac cos fajnego, ale starszego.
Mozna by bylo rowniez isc w klasyke Duala na Idlerze, ale troszke w niego zainwestowac. Zrobic przeglad mechaniki, przesmarowac i dorobic solidna plinte. Cos w ten desen
http://www.troelsgravesen.dk/LencoL75.htm
Niestety gramofon to takie zwierze, ze tutaj wszystko ma wplyw na jakosc dzwieku. Moze przez to jest tak kochany jak i znienawidzony. Tutaj nie da sie zmienic kondensatorka i juz super tuning na kilka klas wyzej ( no chyba, ze w preampie ). Mimo wszystko uwazam, ze wartosc isc w patefony. Duzo pieknej muzyki, nigdy nie wydanej na CD, doskonaly dzwiek z plyt sprzed cyfryzacji. Piekna przygoda ogolnie mowiac

---------- Post dodany o 15:50 ---------- Poprzedni post o 15:48 ----------
a co myślisz o tych z moich linków i linka kolegi Natalleos'a?
Gramiaki zaproponowane wyzej wydaja sie wporzadku. Ja niestety specjalnie nie znam cen i nie wiem ile i za co warto zaplacic. Swoje gramofony kupilem w mocno okazjonalnych cenach.