• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór Gramofonu!!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzięki:) wszystko ustawilem trochę na czuja to Moj pierwszy ale mam nadzieje ze zrobiłem wszystko dobrze :) strasznie sie z niego cieszę :-D teraz jeszcze potrzebuje jakiś dobry preamp i można zaczynać przygodę z analogiem :-)

Kto mi podpowie jak się pozbyć efektu subsonicznego??:P
Nie jest jakiś duży ale czasami lubię posłuchać głośniej muzyki i wtedy membrana chce wyskoczyć z siebie dosłownie ...:(
już zrobiłem sobie podstawę pod gramofon z płyt na kolcach ale efekt dalej występuję co prawda mniejszy ale jest :( co jeszcze powinienem sprawdzić? rozumiem, że głośniki też powinny być odseparowane od podłoża na którym jest gramiak :) ale jeszcze nie mam standów na razie to po prostu rozłożyłem je dalej jeden na szafkę inny na krzesło- bo jak wspomniałem jeszcze nie mam standów dopiero będą się robić mam nadzieję:)??
Z góry dzięki za pomoc :)

Najlepiej uzyc wzmaka z takim filtrem, albo zrobic w preampie riaa. Ewentualnie dodac filtr przed wzmakiem.

Na jakim wzmaku grasz? i jaki preamp riaa ?

Musialbys wykonac prosty filtr aktywny na wzmacniaczu operacyjnym. Tylko jesli korzystasz z wbudowanego preampa we wzmacniaczu to moze by problem.

Ja chyba sam powoli zaczynam dojrzewać do gramofonu, kupiłem sobie prawie nowy Denon DP-300F za połowę ceny nowego i do niego także zakupiłem wkładkę AT120E:

at120e.jpg

Jeszcze go nie dostałem ale pewnie jutro będzie - czuję cały dzień "stracony" :D

Jest to także mój pierwszy gramofon, to czy wybrałem dobrze to się dopiero okaże.

no mam to teraz podpięte pod amplituner Yamaha RX-V473 i pre to Thorens MM-005

Polecam zmienic amplituner na wzmacniacz, szukaj takiego, ktory ma przycisk z odlaczaniem subsonika. Ewentualnie jesli Thorens nie jest na gwarancji, to trzeba przeanalizowac schemat i jesli nie ma w nim subsonika, to mozna dolozyc.

Ja chyba sam powoli zaczynam dojrzewać do gramofonu, kupiłem sobie prawie nowy Denon DP-300F za połowę ceny nowego i do niego także zakupiłem wkładkę AT120E:

Qwa, u mnie doszedl kolejny Dual, tym razem topowy Dual 721. Teraz 4 Duale stoja za plecami i z zadnego nie leci muzyka... Do czasu, jak mi sie znudza pliki z kompa ;)

Qwa, u mnie doszedl kolejny Dual, tym razem topowy Dual 721. Teraz 4 Duale stoja za plecami i z zadnego nie leci muzyka... Do czasu, jak mi sie znudza pliki z kompa ;)

Bardzo fajne urządzenie i aż szkoda, że tak leży :/ Ja doszedłem do wniosku, że większość utworów które słucham były stworzone za czasów winylów to i czemu dalej miałbym ich słuchać z komputera? Skoro zostały one zripowane z gorszą jakością właśnie z winylów.

at120e.jpg

Jeszcze go nie dostałem ale pewnie jutro będzie - czuję cały dzień "stracony" :D

Jest to także mój pierwszy gramofon, to czy wybrałem dobrze to się dopiero okaże.

hhe mo pierwszy gramiak to naprawdę coś, odkrywanie nieznanego które może Cię wprowadzić na zaczarowaną ziemię:)

---------- Post dodany o 12:38 ---------- Poprzedni post o 12:36 ----------

co do propozycji Ravena to heh będe to musiał komuś zlecić bo niestety za bardzo na elektronice się nie znam :((

Na pierwszy ogień:

outoftouch.jpg

No i cudeńko:

gramofon.jpg

Pięknie gra :D

---------- Post dodany 23.05.2013 o 20:55 ---------- Poprzedni post 22.05.2013 o 20:04 ----------

Może Panowie jakiś wspólny temacik gdzie każdy pochwali się swoim sprzętem i porozmawiamy na temat tych cudów techniki? W tym temacie raczej kolega tylko szukał jaki gramofon wybrać a możemy całkowicie nowy zacząć gdzie już wszystko będzie.

Już jest! Ten można zamknąć bo sam właściciel tematu już znalazł swoją miłość :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót