• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór karty dźwiękowej - do kina domowego

• Autor wątku Autor wątku GTK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

GTK

Reakcji
0
Witam,

prosiłbym o fachową radę dotyczącą wyboru karty dźwiękowej z myślą o kinie domowym. Obecnie system pracuje na zintegrowanej karcie dźwiękowej (hd realtek czy coś w ten deseń). Posiadam również historyczny już egzemplarz SB Live 5.1! Nie wymieniałbym tego (ponieważ działa) natomiast irytuje mnie następująca kwesia: obie karty przenoszą na wyjście jakieś przydźwięki czy to z wentylatorów czy dysków nie wiem sam natomiast w momencie pracy na komputerze (jeżdżenie kursorem, przesuwanie okien - szmery się nasilają). korzystam tylko z wyjść analogowych. Szum i zakłócenia nie są spowodowane kablami, odtwarzacz cd z średniej półki nie ma takiego problemu jak te karty. Zależy mi również na "konfigrowalności" systemu tak żebym mógł sobie dostroić w miarę wiele rzeczy (typu przerzucenie basu z suba na stereo itp.). Czy ktoś może polecić jakieś rozwiązanie?

Pozdrawiam

Z tego co wiem, to zawsze przednie porty wprowadzały jakieś zniekształcenia i osłabienia w dźwięku.
Korzystaj z tylnego wyjścia najlepiej.

// jeśli źle zrozumiałem, to po prostu wymień kartę, te nie są najlepsze.
Miałem to samo na integrze(trzaski, słychać przewijanie, piski), na Xonarze brak w/w dolegliwości.

Xonar - a mógłbyś kolego podzielić się informacją jaką wersje? jest tego dużo rozbieżności cenowe też są znaczące korzstam z tylnych wyjść niestety jakość wciąż słaba, a jak wygląda oprogramowanie tego xonara?

Osobiście posiadam xonara d1, ale to to samo co DX, tylko pod inne złącze.
Software jest dość rozbudowany. Kiedyś grałem w FPS ze słuchawkami CAL!, kultowy zestaw, wystarczy poszukać w necie.
W muzyce też się sprawdza karta, nie potrzebuję lepszej, ale podobno jakieś emu są lepsze. Tu musi ktoś bardziej rozeznany odpowiedzieć.

Powrót