• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór niskotonowca

• Autor wątku Autor wątku dst
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

dst

Reakcji
0
Jestem w trakcie budowy kolumn trójdrożnych. Mam już Gdwk 10/80/T i GDN 13/50/1 i jak narazie nieźle się spisują. Problem polega na wyborze niskotonowca. Najlepiej aby to bylo 20stka z papierową membraną a cena nie przekraczała 140 zł. Co byście mogli polecic w tej cenie?

skoro sredniach i wysoki to tonsil to mozna dac na bas rowniez tnsila 20/80/2 - akurat cenowo pasuje i powinien dobrze zagrac

Zapomniałem napisać że takiej konfiguracji już próbowałem i niezbyt to zagrało. Ale pomysł całkiem niezły.

Dzieki!

Czekam na inne propozycje.

20/80/25 zagral niezbyt ?
przybliz moze jego aplikacje bo mi sie cos wydaje ze popelniles jakis blad

on chcial chyba powiedziec ze pomysl zly, ale pochlebic dragonowi ;]

do tonsilow tez bym polecal 20'stke tonsila ;]

Chodziło o to że pomysł był niezły ale w praktyce się nie sprawdził. W tej chwili właśnie słucham muzyki w takim zestawieniu i nie da się ukryć zróżnicowania barw. Bas jest mocno ocieplony a średnica ma typowo papierowy charakter. Występują zbyt duże odstępstwa od neutralności. Wątpie aby dokładniejsze zestrojenie pomogło. Pozatym 20/80/2 jest juz zarezerwowany dla innej konstrukcji. A ja nadal szukam dobrego i niedrogiego (max 140 zł) celulozowego woofera do mojej konstrukcji.

8br40 pod względem parametrów jest ok. Ale nie podoba mi się że cewka ma tylko 26 mm średnicy i ten magnes zaledwie 9cm... chyba Visaton będzie lepszym wyborem.

ja proponuje popracować nad zwrotką a nie co tydzień głośniki zmieniać :)

Visaton powinien być ok w tej cenie to trudno coś innego polecić :)

Ostatecznie wybrałem Visatona. Nie powiem bo był mały problem z wyborem.
Dzięki wszystkim za porady!

a zwrotnice to projektowac bedziesz pod ten zestaw czy po jakiegos standarda podlączasz ?

Mam już wszystko co potrzebne do pomiarów w SpeakerWorkshop, czekam tylko za preampem. Gotowe zwrotnice nie wchodzą w grę.

Powrót