• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybor potencjometru

Nie bardzo mi tez pasuje potek 2x100kom bo ogranizca dosc znacznie pasmo przenoszenia od gory dlatego ja stosuje 2x50k.
cytat Irka :) 250k tym bardziej sie nie nadaje! od biedy mozesz uzyc 2x100k bo i tak raczej nie uzlyszysz roznicy w porownaniu do 2x50k :)

jak niezamierzasz robic zdalnego sterowania to bierz serie niebieska - ale zobacz wlasnie czy niema mniejszych wartosci

damiani napisał:
:) 250k tym bardziej sie nie nadaje! od biedy mozesz uzyc 2x100k bo i tak raczej nie uzlyszysz roznicy w porownaniu do 2x50k :)
a czy to sie tyczy tylko do uniampa czy do wszystkich? bo ja mam w swoim denonie wlasnie alpsa 2x100k, tyle ze bez silniczka. heh

To sie tyczy do wszystkich wzmacniaczy. Czym wieksza wartiosc potencjometru tym wieksze ograniczenie pasma od gory a czym mniejsza wartosc tym gorsze tlumienie przy wyciszeniu. Sporo zalezy od samej koncowki od jej impedancji i pojemnosci wejsciowej.

irek, w takim razie po co ALPS robi takie potencjomentry? moglbys podac przykladowe ograniczenie przy potku 50k i 100k?

przykladowe ograniczenie pasma od gory w zaleznosci od potencjometru masz w temacie holton200 moim okiem. Wszystko zalezy od impedancji i pojemnosci wejsciowej koncowki mocy. Od impedancji wejsciowej zalezy tez charakterystyka regulacji i czym mneijsza impedancje wejsciowa a wiekszy potencjometr tym charaktersytyka ''bardziej'' logarytmiczna. Tu sporo zalezy od charakterystyki samego potencjometru bo producenci typowo stosuja trzy typy potencjometrow logarytmicznych a audiofilskie specjalne wykonania maja specjalne ksztalty tych charakterystyk.

Dla uniampa w wersji z forum przy potencjometrze 100kom i tlumieniu ok 6dB pasmo przenoszenie ograniczy sie do wartosci w okolicy 20khz.

irek napisał:
Dla uniampa w wersji z forum przy potencjometrze 100kom i tlumieniu ok 6dB pasmo przenoszenie ograniczy sie do wartosci w okolicy 20khz.
:???: czyli juz moze znaczaco wplywac na brzmienie... bede musial sie pobawic i posluchac

Watpie zebys to uslyszal bo w kazdym wzmacnaiczu zmienia sie pasmo pzrenoenia w zaleznosci od polozenia potencjometru volume a jeszcze nie slyszalem zeby ktos potrafil to uslyszec. Zmiana natezenia dzwieku jest na tyle duza ze zmienia sie brzmienie kolumn (charakterystyka ludzkiego ucha) i trudno powiedziec czy to kolumny czy wzmacniacz.
Na pewno mozna zmniejszyc kondensator wejsciowy co poszezy pasmo w newralgicznym punkcie tlumienia.

Powrót