• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór przetworników na podłogłówki 1000-1700zł

Reakcji
0
Witam.
Mam mały dylemat odnośnie doboru przetworników na podłogówki. Poczytałem trochę różne fora i przez to mi się jeszcze większy mętlik zrobił niż był na początku :) Początkowo zamierzałem wydać na same przetworniki wraz ze zwrotkami ok 1000- 1200zł i z tego zbudować ładne kolumny (nie wiedziałem czy 2-, 2.5- czy może starczy na 3 drożne). Na początek upolowałem sobie zestaw z akustyka HDX1 czyli Peerless P830883 i Vifa XT25BG60-04 ( http://www.akustyk.com.pl/projekty/HDX1.html ), przeczytałem na ich temat sporo dobrych komentarzy. Do tego zestawu w planie miałem dorobić aktywnego suba do uzupełnienia dolnego pasma.
Jednak po przeczytaniu kilku wątków uznałem, że może lepiej odpuścić suba i dołożyć trochę do głośniczków i zrobić kolumny z prawdziwego zdarzenia :) I tu wybór padł na HX2 czyli 2,5 drożna konstrukcja na Peerless V-line XT25TG-30-04 i Peerless P830883 (http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX2.html )
Przeczytałem wiele tematów z opisem tych konstrukcji tylko zastanawia się co lepiej będzie się sprawować, ponieważ słucham głównie rapu, hip hopu, troszke rege i nie będę ukrywał, że zależy mi na dosyć niskim ale i przyjemnym dla ucha basie. Średnica najlepiej dosyć zrównoważona, natomiast górka łagodna nawet jak b była lecitko cofnięta to nic by się nie stało:) Czasami jednak i jakiś szybszy kawałek zapuszczę więc nieskie tony nie powinny się zbyt bardzo „wlec”.
Do nagłośnienia jest niewielki pokój bo ok 14m2, ale chciałbym aby sprzęt był troszkę z „zapasem” i w razie czego poradził sobie z nagłośnieniem ok 21m2 (jak dobrze pójdzie w przyszłości zmienię pokój na większy). Głośniki wykorzystywane będą głównie do muzyki czasami jakiś film (proporcje 80% muzyka 20% film). Porządnego wzmacniacza ani napędu cd jeszcze nie mam ale to będzie temat po wyborze kolumn, w którym mam nadzieję mi pomożecie i oczywiście jestem otwarty na propozycje;)
PS. Obecnie mam bardzo budżetowy sprzęt 5.0 firmy Akira wraz z dedykowanym do nich ampi. Niestety z tego zestawu specjalnej finezji i kopa nie doświadczam.
Pozdrawiam.

To może jakaś propozycja? Powiem szczerze, że trochę się na nie już napaliłem ale jestem bardzo otwarty na inne pomysły.

Też jakoś nie widze ich w czarnej muzie, grają fajnie ale ze wsparciem suba. Te głośniki na pewno dobrze radzą sobie w rocku, teraz po dłuższym okresie basu mi w nich nie brakuje ale, trzeba trochę wsadzić im watów. Kopa mają niezłego. Ale myślę że w wersji 2,5 way będzie lepiej z basem.

Pawel S. napisał:
to moze 3 drogi odrazu?
za ta cene to albo seas albo dayton

sam bym chetnie sprobowal tego http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm
mialem tylko jednego seas'a ale podobno wiekszosc jest lagodnych/delikatnych wiec bedzie pasowalo (mowa o wysokotonowkach)

wszystko do kupienia w polinku

dokladnie w jak mozesz 1700 wydac to az sie prosi by 3w Troelsa złozyc ;p

Również jestem posiadaczem HDSów i muszę się zgodzić z przedmówcami. O niskim basie można zapomnieć i szczerze nie ma co się dziwić bo to tylko 6,5". Do rocka i innych jak najbardziej bez suba można się obejść, ale w hiphopie będzie ciężko a nawet marnie. Na średnicę nie narzekam, wokale całkiem fajne. O XT25TG-30-04 złego zdania nie powiem bo fajnie cyka, zachowując wszystkie detale.

Na gotowo (przetworniki + cała reszta) za ok. 1900 PLN możesz zrobić coś podobnego do moich http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12661 Na brak niskich nie narzekam ale z ciekawości pokatuję je hiphopem i podobnymi "ciemnymi" klimatami bo przy Rammstein, Nirvana, Dire Straits, Dead Can Dance itp. jest dobrze - nie ma braków. Chociaż jak ktoś lubi subwooferowe klimaty to faktycznie może być zbyt szczupło.

Jestem po odsłuchu Faithless Reverence, oczywiście to nie hiphop ale jest sporo dołu i uważam, że 2x L18RCY robi tyle dobrego na dole pasma, że dodatkowy woofer jest zbędny - to oczywiście moje zdanie.

pemo2 napisał;
pemo2 napisał:
Obecnie mam bardzo budżetowy sprzęt 5.0
Jeśli czasem chcesz używać kina to jednak osobny kanał dla suba robi sporą rużnicę.
Do muzyki faktycznie może być zbędny ale w kinie jednak czegoś brakuje jak go nie ma.
1.HDX1+SLS10[closed]+wzmak150 Irka.
Lub droższa wersja;
2.HDX1+xxls10[P830843]+wzmak150 Irka.
To takie moje luźne sugestie.
Ja wziołem HX18+XXLS12+SUB300 Irka, nie powiem jak to gra bo w budowie,no i wychodzi sporo drożej.

Powiem szczerze, że zaciekawiła mnie troszkę konstrukcja zaproponowana przezPawela S., tylko czy słuchałeś tego zestawu a w szczególności woofera i czy mógłby on być zamontowany na boku kolumny (chciałbym stworzyć w miarę szczupłe kolumny)? W jakim litrażu najlepiej się on sprawuje? Pytam ze względu na to, że chciałbym postawić na jakąś wypróbowaną konstrukcję.
Odbyłem także dzisiaj wycieczkę po sklepach w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego zestawu do odsłuchu, ale niestety w moim mieści (Kutno) nic ciekawego nie ma tylko same Kody i do tego najniższe serie:/ W planach mam jeszcze wyjazd do innego miasta w poszukiwaniu ciekawszego sprzętu (byłbym mega szczęśliwy jak bym znalazł Triton'y 3 Esy :grin: )

A tak przy okazji to co myślicie o głośniku na ewentualnego suba Zyklop TL Mivoc HCM 12T (http://allegro.pl/item510496512_zyklop_tl_mivoc_hcm_12t_lepszy_od_peerless_xxls_12.html) Faktycznie jest ciekawsza propozycja od peerlssa?

Ale kto powiedział, że ja chce kupić :) Ja chcę posłuchać jakieś konstrukcji opartej np. na tych hds,ach (z tego co wiem to właśnie triony na nich są zbudowane), ewentualnie możecie polecić jeszcze jakiś konstrukcje fabryczne w których jest SEAS CA22RNX.

A co możecie powiedzieć właśnie o tym Mivocu HCM 12T (po parametrach wygląda bardzo ciekawie, ale parametry to jedno a granie to inna bajka).

funiax1, kiedy spodziewasz się zakończenia prac z tym projektem, bo bardzo bym chciał usłyszeć także Twoje wrażenia z tego zestawu? I napisz jeszcze, którego masz tego xxlsa i w jakiej budzie.

Nie wcześniej niż w lutym coś pokaże, brak czasu.
XXLS to [P830845] wkładam go w 60L zamknięta.
Wzmak u Irka zamówiony ale trzeba czekać, napisał że po nowym roku.Pomieszczenie mam duże dlatego 12 cali, a obudowa zamknięta-będzie lepszy impuls, nie zejdzie tak nisko ale bardziej uniwersalny również do muzyki.

Ja rozważyłbym taką propozycję:
- aktywne doły napędzane Uniampem lub Symasymem + filtry głośniki to Daytony rs225
- na górę dowolny 2-way - ja proponowałbym 27tbfc/g + L18 lub ER18

Całość można zamknąć w 1800 zł - uważam, że warto rozszerzyć budżet. Trzeba się tylko trochę "zaktywizować". W razie wątpliwośći mogę uzasadnić taki a nie inny wybór, ale może nie będzie potrzeby:)

Ja rozważyłbym taką propozycję:
- aktywne doły napędzane Uniampem lub Symasymem + filtry głośniki to Daytony rs225
- na górę dowolny 2-way - ja proponowałbym 27tbfc/g + L18 lub ER18
Aktywny dół, to dobry pomysł, sam aktualnie używam dwóch subwooferów, które przy okazji robią za podstawki do monitorów, które zmieniam sobie w zależności od nastroju;), ale jeśli tak robić to wolałbym zastosować mniejszy midwoofer niż 18tkę, jeśli ma być alu to może RS125 albo AL130 w zależności od budżetu. Aha i napędzanie dołu symasymem to nienajlepszy pomysł, przynajmniej jak na mój gust wzmak Janka się tu dużo lepiej sprawdza.

Sam chętnie widziałbym zwrotkę do Al130 i 27tbfc/g - i nie tylko ja pewnie:)

Rozmiar midwoofera zależy od tego jak zamierzamy przeprowadzić projekt. Jeśli sub ma być subem, to tniemy go ok. 40-60 Hz i wtedy trzeba dać 18stkę, żeby obsłużyła efektywnie średni bas.
Jeżli aktywny podział ma tylko pomóc zastąpić wielkie cewki i kondy, to trzeba inaczej przemyśleć sprawę. Wtedy na dół dałbym RS270 w 60 litrach OZ a na średnie RS125 oraz 27tbfc/g. Zwrotka do tego zestawu już jest i zostaje ponad 400zł na wzmaki dla woofera. Jeżeli autor wątku zainteresowałby się takim rozwiązaniem, to warto rozważy umieszczenie midwoofera w odgrodzie - wtedy się na maluszek sam filtruje od dołu, bo o zaletach odgrody nie będę wspominał. To już jednak poważne rozwiązanie i trzeba jeszcze parę rzeczy w nim dograć. Wysiłek jednak zaowocuje:)

pemo2 napisał:
A co możecie powiedzieć właśnie o tym Mivocu HCM 12T

Tylko go słyszałem w dużym salonie ok 45mkw, radził sobie, ale tak jak Mivoc xaw310hc, generalnie wart max 4stówki. Bez sensu jest opisywać brzmienie, jeszcze subwoofera. Niesety nie mogę go porównać do XXLA bo go niesłyszałem, szczerze się zawiodłem, myślałem że zaoferuje więcej niż XAW poza innym wyglądem.

Powrót