• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór radia między ALPINE CDA 117Ri a CLARION CZ702E

Ale chyba do tych głośników potrzeba wzmacniacza?

przeciez slyszales jak graja pod radiem. sam powinienes ocenic czy wystarczajaco czy jednak malo mocy

A moc użyteczna jakie ma oznaczenie?
WAT ;)

Bo wyczytałem w FAQ Nazara, że RMS to moc znamionowa jaką może wytworzyć wzmacniacz i jaką może przyjąć głośnik.
ale zwroc tez uwage na to w jakich warunkach jest podawana ta moc. przykladowo wystarczy manipulowac podstawa czasowa lub iloscia znieksztalcen i mozna wciskac klientowi co sie tylko chce

Chodziło mi o to,że jeśli kupię używane radio i nie znam jego parametrów a z prozdu pisze tylko 4X45W to jak to przeliczyć
fizyka sie klania
radia moga miec 2 zakresy mocy
fabryczne radia na pojedynczej koncowce mocy - max 4x11-12w
lepsze radia na zmostkowanych koncowkach mocy - max 4x20-25W

dopiero cyfrowe koncowki mocy pozwola uzyskac wiecej z radia. ale nie znam takiego

czasem myślę, czy przód czyli zestaw dwudrożny nie podpinac pod wzmacniacz i dodatkowo skrzynia w bagazniku..
to ma sens. ale w BMW to i tak nie zagra
1 - glosniki w zlych miejscach
2 - ciezko przebic sie do wnetrza basem z bagaznika (nie tyczy sie kombi)

przeciez slyszales jak graja pod radiem. sam powinienes ocenic czy wystarczajaco czy jednak malo mocy
Jak zaczęły grać trochę głośniej to zaczęły charczeć dlatego pomyślałem o wzmacniaczu.

ale zwroc tez uwage na to w jakich warunkach jest podawana ta moc. przykladowo wystarczy manipulowac podstawa czasowa lub iloscia znieksztalcen i mozna wciskac klientowi co sie tylko chce
Rozumiem, jeszcze raz będę studiować FaQ.

fizyka sie klania radia moga miec 2 zakresy mocy fabryczne radia na pojedynczej koncowce mocy - max 4x11-12w lepsze radia na zmostkowanych koncowkach mocy - max 4x20-25W dopiero cyfrowe koncowki mocy pozwola uzyskac wiecej z radia. ale nie znam takiego
Nie wiedziałem, ciekawa ta fizyka. ALPINA 130RM ile może mieć jak tam pisze tylko 4X50?

to ma sens. ale w BMW to i tak nie zagra 1 - glosniki w zlych miejscach 2 - ciezko przebic sie do wnetrza basem z bagaznika (nie tyczy sie kombi)
Niech będą w tych miejscach bo to tylko auto na podróże do germanfestu, a bez muzyk nie da się wytrzymać.

Więc tak dla ALPINE 130RM dobre głośniki to będą te które będą mieć do 35 RMS na papierku, a w rzeczywistości 25?

i to kolejny mit. to nie glosniki charczaly tylko radio sie przesterowalo
Rozumiem, jak mi wstyd że taki laik jestem. Przepraszam, że susze d...e ale jak można to zoribc żeby nie przesterowało?

czytaj jeszcze raz
Już wiem radio ma kanał 25w a w rzeczywistości 15-18w, więc szukać głośników do 35W RMS? Tylko ciężko znaleźć takie głośniki jedynie helixy mają 40w rms, miałem helixy i nie byłem zadowolony.

primo - wylacz korektor secundo - nie poglasniaj na maxa jak nadal wystepuje przester to tylko mocniejszy wzmacniacz pomoze
Racja.

najlepiej, ale to nie jest jedyny wyznacznik.
A jaki jest drugi wyznacznik?

I jakbyś był na tyle uprzejmy pomóc dobrać głośniki do ALPINE 130RM przód dwudrożny zestaw i tył tylko średniotonowe 100mm, bo tak naprawdę wszystkie muszę wymienić gdy mają już 14 lat.

---------- Post dodany o 18:37 ---------- Poprzedni post o 17:06 ----------

Przeglądam zestawy na allegro i tam pisało 120W/60W i mam takie pytanie ta moc jest na jeden głośnik czy na dwa czyli w komplecie?

Ostatnia edycja:
A jaki jest drugi wyznacznik?

ten ktory byl pierwszy - odsluch ;)
jezeli gra pod radiem i nic nie przeszkadza to moze byc

I jakbyś był na tyle uprzejmy pomóc dobrać głośniki do ALPINE 130RM przód dwudrożny zestaw 1300 tył tylko średniotonowe 100mm
nic nie podam. najpierw musisz podac budzet i wymagania... ale i tak nic konkretnego nie podam bo taki rozmiar gra dopiero od ok 500zl/glosnik

Przeglądam zestawy na allegro i tam pisało 120W/60W i mam takie pytanie ta moc jest na jeden głośnik czy na dwa czyli w komplecie?
na zestaw glosnikow. czyli jak masz 2 drozne zestawy to kazda para ma ok 60w

ten ktory byl pierwszy - odsluch jezeli gra pod radiem i nic nie przeszkadza to moze byc
Rozumiem.

nic nie podam. najpierw musisz podac budzet i wymagania... ale i tak nic konkretnego nie podam bo taki rozmiar gra dopiero od ok 500zl/glosnik
Niedobry :D... No to widzę, że muszę sam poszukać.

na zestaw glosnikow. czyli jak masz 2 drozne zestawy to kazda para ma ok 60w
No to jest problem, bo byłem ponownie w sklepie posłuchać HERTZ, sinuslive, helix, PB i najlepiej spodobał mi się PB oraz sinuslive ale widzę, że odpadają skoro jeden ma 60w rms i drugi ma 60w jeśli do radia mam szukać 25 - 35w rms na jeden kanał jeden głośnik.

Ostatnia edycja:
wroc jeszcze raz i niech zasili to radiem. jak sie wyrobi to mozesz brac. jak bedzie sie nie wyrabialo to niestety wzmacniacz potrzebny

z czystym sumieniem moge polecic dobre niedrogie zestawy - ale w pierwszej kolejnosci musialbys przerobic drzwi na glosniki

wroc jeszcze raz i niech zasili to radiem. jak sie wyrobi to mozesz brac. jak bedzie sie nie wyrabialo to niestety wzmacniacz potrzebny
Właśnie o tym myślałem i jutro znowu wolne od pracy to jadę jeszcze raz posłuchać. A jak poznać, że potrzebny jest wzmacniacz? Wtedy kiedy jest przesterowanie czyli jak głośnik zacznie charczeć?

z czystym sumieniem moge polecic dobre niedrogie zestawy - ale w pierwszej kolejnosci musialbys przerobic drzwi na glosniki
Przerabiać oryginalne, nie skażone tuningiem, zadbane bez wypadkowe E36 Coupe M3 3.2 z ostatniego roku produkcji czyli 1999? Ktoś musi byc chory, żeby psuć piękną i oryginalną serię :D... Żartuje mogę przerobić przednie drzwi tak żeby wyglądało nawet fabrycznie i porządnie grało w sumie mam dodatkowe przednie panele drzwiowe jakby co to się wróci do serii przy sprzedaży więc polecaj proszę :)

A jak poznać, że potrzebny jest wzmacniacz?

przy basie "nie wyrabia"

Żartuje mogę przerobić przednie drzwi
moze tak? :D
grubybass.jpg

to jest zdjecie samochodu do dBdragu - oczywiscie przesada dla normalnego sluchania ;)
ale jak pozadnie przebudujesz drzwi zeby wsadzic tam glosniki 16cm + wysokotonowy gdzies wyzej to bedziesz mial juz szanse na dobre brzmienie za rozsadne pieniadze

napisz do lklukasza z forum. on ci sprzeda dobry zestaw za 350zl. bije na glowe zestawy za 500-800zl! ;) (sugerowana cena detaliczna w sklepach)

do tego wzmacniacz 4 kanalowy, niewielki sub w otwor na narty i bedzie ciekawie ;)

---------- Post dodany o 14:00 ---------- Poprzedni post o 13:57 ----------

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=4&t=49949 tutaj widze 2 propozycje montazu w drzwi

powiem wam tylko tyle

wybrał bym clarneta zdecydowanie

i drugie: nie doceniacie harmana/kardona :)

To że może zagrać to fakt.

Tylko niekoniecznie w ori instalce.

A kto mówił o fabrycznej :?: :)

---------- Post dodany o 00:05 ---------- Poprzedni post o 00:04 ----------

Znam i takie fabryczne, które po odpowiednim dopracowaniu potrafią zrobic cuda :)

Powrót