• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór średniotonowego 4" lub 5" do 3D max 200zł

Reakcji
24
Jak wyżej . Prośba o propozycje średniaka do zestawu 3 drożnego. Obecnie gra u mnie Tang Band 1320sif. Może znajdzie się jakiś lepszy średniak niż TB za niewygórowaną cenę ?

A może DAYTON RS125P kosztuje około 170zł. Tylko nie wiem jak się ma do SB i TB.

Podepne się pod temat czy ten SB12 dał by rade w zestawie 3D z dużym głośnikiem niskotonowym i podziałem około 3-3,5 kHz z wysokotonowym?

Ostatnia edycja:
A może DAYTON RS125P kosztuje około 170zł. Tylko nie wiem jak się ma do SB i TB.

Podepne się pod temat czy ten SB12 dał by rade w zestawie 3D z dużym głośnikiem niskotonowym i podziałem około 3-3,5 kHz z wysokotonowym?

Wg mnie powinien pociągnąć od 250 Hz na dole i nawet do 5kHz na górze. Natomiast mocowo to nie wiem czy da radę (producent podaje 50W przy cieciu na 200Hz 12dB/okt)

Z tego co mi wiadomo to SB12 nie ma juz tego super napedu co np sb15. Widac to tez po wykresach THD, sb15 wydaje sie byc na srednicy jednak lepsza niz 12cm.

Generalnie trzeba by kupic i przetestowac na wlasnych uszach
Miałem SB12, słuchałem SB15 i jeżeli chodzi o średnicę to tu SB12 jest ciekawszy :) Z resztą mam wrażenie, że w większości mniejszy głośnik z tej samej rodziny lepiej radzi sobie na średnicy :) Tak było przy AWXach od STXa, przy SB, excelach itp.. Oczywiście to subiektywne odczucie :)

A może taki za 220zł i jak pamiętam ma zupełnie podobnie niskie THD jak jego ekskluzywny kuzyn.

15w8424g00_front.jpg

http://loudspeakershop.eu/glosnik-scan-speak-discovery-15w4424g00-p-1916.html

Ktoś ma pomysł jak powiększyć otwór na głosnik np. z Fi 125, na np. Fi 150 zachowując podfrezowanie na głośnik?

Od środka przykleić/przykręcić listwę tak by przebiegała przez środek otworu. Do niej doklejamy kawałek np MDFu o grubości frontu. Wyznaczamy środek otworu, robimy tam otwór o średnicy trzpienia cyrkla frezarki. No i potem już standardowo frezarka i cyrkiel.

Przyjechał zachwalany SB12.
Ciekawa konstrukcja - dolne zawieszenie nie jest połozone przy samym magnesie ale na wysokosci wyprowadzeń.
Poza tym solidne wykonanie.

Tutaj coś krzywo mi się zrobiło zdjęcie...

Pierwszy pomiar (w warunkach domowych dobry od ok350Hz). Jest nieźle.

Ostatnia edycja:
Powrót