• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór suba

we wzmaku mam 2x stereo i to wygląd jakby 2 pierwsze kanały pod 1 zródło czincz + drugie dwa kanały drugie zródło czincz.
Pod pierwszym zródłem mam podpięte pionki , pozostaje mi drugie wolne zródło ale nie mam w radiu drugieo wyjscia low pass stąd pytanie o rozgałęźnik....

nooboutside napisał:
Nie musisz używac rozgałeźnika wystarczy ze np: sygnał podłączysz tylko pod lewy kanał pod warunkiem, że suba tez pod lewy i gra muzyka : )
zupełnie nie rozumiem co napisałeś...?

AnakinSkyWalker,
a na wzmacniaczu cą 4 rca czy 2?
to jest wzmacniacz 4 kanałowy?
jeśli tak to są tzw "Y" czyli kable typu 1rca-2rca i po kłopocie. A resztę zrobią filtry na wzmacniaczu o ile takie istnieją

AnakinSkyWalker, no i jest ok
zakładasz te "rozgałęźniki" i już, tylko pamiętaj, że całe sterowanie masz wtedy tylko na filtrach wzmacniacza.

dokładnie! Nie słyszałeś dobrej 8". One robią lepsze zamieszanie niż te co znalazłeś.

Tylko w gwieździe nie sprawdzi się.

No chyba że zamiast apteczki w zrobionej budce.

Nie da rady w mercedesie przerabiałem ten temat nie raz! i o 8" głosniku moze zapomniec bo sie nie sprawdzi nawet jak bedzie miał apteczke w półce i ja wyjmie to i tak nic nie da 10"i to dobrej jakosci troszke pokaże tam to najmniej12" :wink:

wydawało mi się, że autko jest trochę mniej pancerne. No ale ok na pewno wiecie co mówicie.

Ja mam 190D i potwierdzam, jest zbiornik paliwa, ale apteczka jest Ci zbędna, możesz ją wyjąć i włożyć 8mke, lub dwie 8mki. ja tak będę chyba robił, ale wkładał będę raczej MIVOC XAW210 dlatego że gra on po prostu mięsiściej z tego co pisali i zrobi więcej zamieszania jak mds. (2x wiekszy xmax niż w mds, moc ta sama, efektywnosc taka sama a moze i mivoca lepsza, wada mivoc, cięzko kupic...)
Sam zbiornik w mercu nie jest przyczyną złego grania suba, dochodzi do tego jeszcze małe podszybie które separuje kabine dość mocno od bagażnika, wytłumienie będące pod siedzeniem, siedzenie z gąbki pokrytej warstwą filcu, wytłumienie w postaci kocyka na biorniku paliwa, paliwo w zbiorniku, bo jak jest rezerwa to bas jest lepszy :P :) 2x8 lub 1x8 120W RMS i dobry piecyk z 150W 4R i "buczy" i gra!

Dawid-SS napisał:
Ja mam 190D i potwierdzam, jest zbiornik paliwa, ale apteczka jest Ci zbędna, możesz ją wyjąć i włożyć 8mke, lub dwie 8mki. ja tak będę chyba robił, ale wkładał będę raczej MIVOC XAW210 dlatego że gra on po prostu mięsiściej z tego co pisali i zrobi więcej zamieszania jak mds. (2x wiekszy xmax niż w mds, moc ta sama, efektywnosc taka sama a moze i mivoca lepsza, wada mivoc, cięzko kupic...)
Inna opcja to u-dimension RM208SL ;)

cursor tylko że ten głośnik kosztuje niebo więcej jak "tak samo" dobry audio system HX 08 SQ. Wg mnie też spoko głosnik, niestety nie słuchałem żadnego, no i wybierałbym z tych 3 czyli MDS, MIVOC i AS. A co wybiore? sam nie wiem, na pewno to co będzie tanie i dobre. Po 2, co przemawia za AS i Mivoc, duży Xmax ktory to w aucie jest ważny, spore moce 120 i 200W (go mojego GLOW4075 obydwa idealne mocowo jak i impedancyjnie), dobra efektywność jak na 8mke. MDS też fajnie się przezentuje ale raczej za tymi dwoma bym był...okaże się za jakiś czas może :) Na razie czekam do 24.10 :D

U-dim'a da się kupić używkę za 300zł.
Jak dla mnie gra on za miękko, ale może się podobać.
Na pewno jest bardzo szybki.

Za 300zł mam nowiuśkiego mivoca :) Czuje że może dać nieźle popalić temu u-dim :) Mivoc podobno głośny w aucie jest :) Ja chce zobaczyć jak zagrają moje fronty :) Czy opłacało się je kupować :) Jeszcze nie kupiłem głośników i moge zmienić zestaw w każdej chwili, kupuje po 24 pazdziernika ;) Nie chce zakładać wątku ale cursor co byś wybrał jakbyś miał kupić zestaw za 1300? :) Chodzi o front ;)

Dawid-SS napisał:
Czuje że może dać nieźle popalić temu u-dim
Tylko Ci się tak wydaje.
Miałem Hertza HS200, Mivoca XAW-210HC i U-dim RM-208SL. Wyobraź sobie, że ten RM pozamiatał wszystkie, a ilością basu(jak już tą miarą liczysz) to potrafi dorównać niejednej 10".
Pod mostkiem z Philipsa DAP600(150W RMS) narobił najwięcej zamieszania w Renault 19, a jak było trzeba to potrafił też kopnąć i "zniknąć", kwestia czego oczekujesz.

Sam osobiście wolę HX08, nie rzuci może tak mięsem, ani nie zejdzie tak jak RM, ale jest za to bardziej kopiący, dlatego zostałem przy Vedze 124 i JBL'u GTI1200 ;)

cursor zaskoczyłes mnie, więc sobie przemyślę tego u-dim ;) Chce żeby jakosciowo "sub" był taki jak frony, a chce kupić MOREL DOTECH OVATION, pierwszą wersje. Ma to grac całym pasmem, z basem przedewszystkim, bo suba nie będzie długo, dopiero potem dojdzie ta zabudowa tylnej półki w 190D.

Powrót