• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór subwoofera do 800zł. Ew. DIY

Nie na temat...
czytałem. ja też wile rzeczy chcę ;)
bez odcięcia basu od tych monitorów to ma wątpliwy sens .
no ale jak chce.

Niestety ten głośnik potrzebuje sporo mocy przy 8R, a o taki panel bedzie ciezko nie. Koszty wykonania są na pewno bardzo wysokie. Nie dacie rady polecić czegoś powiedzmy 300W/4R? Wtedy z panelem nie byłoby problemu bo mógłbym zakupić pa 380.4 ze strony subwoofery.pl.

Tak czytałem, zapewne dobrze mi radzicie, tylko jaki koszt wykonania takiego wzmacniacza? Najlepiej jakby miał 300W/8R, żeby była dobra kontrola nad głośnikiem. Kto z forum wykonuje takie panele?

kilka osob moze by wykonalo odpowiedni wzmacniacz
mocniejsze da sie zrobic, ale trzeba robic od zera. a takiego uniampa juz masz gotowego ;)
zamawiasz jeszcze tylko filtr, montujesz w calosc i gra
a sama blache moglbym ci wypalic za jakis czas

Uniamp w mostku + filtr Ravena, który umożliwia mostkowanie 250W/8R
Mogę prosić o link do filtru Ravena?

Można zastosować inny, akurat taki mam:
http://www.mael.pl/mod_sub4.html

Inwerter wyjściowy pozwala w prosty sposób połączyć w układ mostkowy dwa konwencjonalne wzmacniacze mocy i uzyskać w ten sposób większą moc wyjściową. Przez wysterowanie dwóch wzmacniaczy mocy sygnałami akustycznymi o przeciwnych fazach i podłączeniu obciążenia (głośnika) pomiędzy wyjścia tych wzmacniaczy można uzyskać moc wyjściową nawet czterokrotnie większą niż ta jaką zapewnia każdy z zastosowanych w takim układzie wzmacniaczy konwencjonalnych.

Załączniki

• sch_mon_sub4_mostek.gif
    sch_mon_sub4_mostek.gif
    6.3 KB · Wyświetleń: 0
Może być taki filtr :)
Filtr Ravena miał być :) Prototyp mam u siebie, z tego co wiem miał zamawiać większą serię poprawionych PCB.

Nie na temat...
Płytki są, filtr gotowy ale żeby cena wyszła jako tako to musiało by się zebrać z 10 osób co najmniej.
Na pojedyncze filtry mi się nie opłaca kupować a nie kupie hurtowo w ciemno bo nie mam gdzie nawet już tego trzymać .

Jeden z uzytkownikow zaproponowal mi wykonanie panelu 300W/8r za 650zl. Niestety troche za wysoki koszt jak dla mnie. Naprawde nie mozecie polecic rownie dobrego glosnika w tej cenie, tyle ze w wersji 4ohm? Byloby to duze ulatwienie dla mnie, poniewaz latwiej kupic panel :)

Ok postanowiłem, że zakupie panel pa 380.4, od producenta dostałem informację, że ma on 200W rms/8R, moc zapewne naciągana, ale przyjmijmy, że jest to jakies 150W, do tego glosnik ktory mi polecacie i mam nadzieje, ze bedzie ok. Jak bede niezadowolony sprzedam panel i pomysle nad czyms mocniejszym. Teraz tylko dylemat z obudowa. Czy stosowac sie do zalecen producenta?

W sensie radzisz mi, aby panel poskladac samemu? Tyle, ze ja nie mam o tym zielonego pojecia. Nawet jesli ktos z forum mialby wykonac dla mnie taki wzmacniacz, wiaze sie to z wiekszymi kosztami, a tutaj mam gotowca z teoretycznie spora moca za 450zl. A moze miales kiedys do czynienia z tym panelem?

Ameryka troche daleko, a jak cos padnie to odeslanie i naprawa potrwa wieki. Co ci sie nie podoba w wykonaniu tego wzmacniacza? Maja calkiem dobre opinie, no ale tak jak mowilem nie znam sie, wiec zdanie uzytkownikow z forum moze zawazyc na mojej decyzji. A czy Irek caly czas produkuje panele?

Powrót