• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór woofera 6''-7'' do kolumn dwudrożnych

Reakcji
0
Porównywałem parametry i charakterystyki głośników nisko-średniotonowych. Swoje poszukiwania ograniczyłem do modeli:
- Dayton rs180S-8
- SB Acoustics 17NRXC35
- Peerless HDS164 nomex

Wszystkie w podobnej cenie i ta sama liga więc pojedynek raczej wyrównany.
Które z nich polecilibyście do konstrukcji dwudrożnej z Seasem 27TBFC/G?

Z przeprowadzonych symulacji i odczytu charakterystyk tak w skrócie opisałbym te głośniki:
Dayton - szczegółowy (ze względu na aluminium) i dynamiczny (dobra odpowiedź impulsowa), bas dobrze kontrolowany oraz schodzący w miarę nisko. Niestety wymaga dość niskiego cięcia w okolicach 2kHz co może być niekorzystne dla seasa (choć widziałem projekty z seasem gdzie cięcie było przy 1.6kHz).
SB Acoustics - bas schodzący nisko, całkiem dobra odpowiedź impulsowa. Można ciąć trochę wyżej nawet 2.5kHz. Mało projektów DIY i opinii w internecie.
Peerless - bas nie tak niski, można ciąć wysoko w okolicach 3 a nawet 3.5 kHz. Często wykorzystywany w kolumnach dwudrożnych.

Pewnie niewiele jest osób, które miały wszystkie głośniki jednocześnie dlatego zapraszam do swoich subiektywnych opinii na temat chociażby jednego z wymienionych lub innego 6''-7'' głośnika.

Również wybrał bym SB, ale nie wiem czy z tym Seasem się zgra brzmieniowo.

Również wybrał bym SB, ale nie wiem czy z tym Seasem się zgra brzmieniowo.
Dlaczego? Ewentualnie z jaką inną aluminiową kopułką mógłby się zgrać? Mało jest projektów z SB i trochę mnie to martwi.
Na papierze wygląda bardzo dobrze.

Ostatnia edycja:
Bo to dość świeże głośniki, na rynku są dostępne od ok 2-3 lat dla hobbystów. Daytony i Peerlessy są znacznie dłużej.
17 SBA nie połączysz wyżej niż 2-2,5k. Ja w swoim projekcie mam podział na 2,1kHz. Tam pomiędzy 2 a 4kHz jest paskudna dziura, która w zasadzie uniemożliwia wyższe podziały.

Ostatnia edycja:
To może lepsza będzie wersja z polipropylenową membraną która ma gładszą charkę?

SB17NRX35
SB17NRX35-FR.gif

SB17MFC35
SBAcoustics-SB17MFC35-8-FR.gif

Charka może i lepsza, jak z graniem to nie wiem. Ale ja generalnie nie lubię plastikowych membran.

Ostatnia edycja:
Widzę, że SB na razie wygrywa. Nawiązując do tematu znalazłem fajne porównanie wooferów http://www.zaphaudio.com/6.5test/.
SB17NRX35 jest chwalone za bardzo niskie zniekształcenia harmoniczne oraz solidną budowę spotykaną w dużo droższych konstrukcjach. Autor opisuje, że wymaga trochę większej uwagi przy projektowaniu zwrotnicy
(zapewne chodzi o podbicie od 4kHz). Co ciekawe zaleca go do obudowy zamkniętej :???: Warto zwrócić uwagę, że pomierzone parametry T-S odbiegają od tych z dokumentacji (np. Qts = 0.47 przy 0.34 z dokumentacji czy fs = 40Hz przy 32Hz (trochę lipa)).

Jeżeli Zaphaudio można wierzyć to ich pomiary wywracają cały projekt do góry nogami. Wychodzi, że SB rzeczywiście jest do obudowy zamkniętej :???: Może ktoś z forum pomierzył jaka jest optymalna pojemność i typ obudowy oraz (gdy bass-reflex) strojenie portu dla tego głośnika?

Mam 3W z dwoma takimi aluminiakami na dole. Na basie dużo fajniejsze niż papierowe. Na średnicy niestety nie wiem, bo u mnie miały grać typowo na basie.

Troels już wystrugał kolumny na tych głośnikach w wersji 4om
http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-61-NAC.htm

Wyrzeźbił, fakt, ale zwrotka nie jest opublikowana z wartościami elementów, więc w zasadzie projekt do robienia od zera.

Troels zrobił jakies kombinacje z wyrównaniem czasowym za pomocą dodatkowej płyty na niskośrednim, a filtry i tak 4 rzad akustycznie i 3 rząd elektrycznie.
Mam wrazenie, że ta dodatkowa płyta jest zbyteczna skoro w filtrach i tak wysokie rzędy są stosowane.

głośnik też jest filtrem

Pobaw się symulatorem to zobaczysz że ta dodatkowa płyta ułatwia zestrojenie zwrotki

Ostatnia edycja:
Wyrzeźbił, fakt, ale zwrotka nie jest opublikowana z wartościami elementów, więc w zasadzie projekt do robienia od zera

Na projekt od zera nie jestem jeszcze gotowy :( Jeszcze w zeszłym tygodniu myślałem, że budowa kolumn to żadna głębsza filozofia.
Ale choćbym przeczytał 1000 postów i 5 książek to bez praktyki się nie obędzie. Dlatego do treningu wybiorę udokumentowany projekt.

Pobaw się symulatorem to zobaczysz że ta dodatkowa płyta ułatwia zestrojenie zwrotki

W jakim symulatorze można uwzględnić dodatkową płytę?

Powrót