Przez ostatni czas przejrzałem trochę projektów oraz specyfikacji różnych głośników, ale wciąż mam kilka wątpliwości. Zacznę od tego, że początkowo szukałem projektu do skopiowania, ale im bardziej się wdrażam, tym bardziej chciałbym zbudować coś własnego.
Raz, że mogę się czegoś więcej nauczyć. Dwa, że robiąc własne kolumny od podstaw, mogę je dostroić do własnych preferencji (ogólnie chciałbym ożywić dźwięk w porównaniu do tego co mam teraz, lubię naturalne dźwięki instrumentów).
Jeśli chodzi o wybór głośnika nisko-średnitonowego na placu boju zostały:
- SB Acoustics SB17NRXC35-8
- SB Acoustics SB17NAC35 (tu nie wiem czy wersja 4 czy 8 Ohm)*
- Fountek fw168
Temat chciałbym trochę rozszerzyć o dobór tweetera. Początkowo miał być Seas 27tbfc/g, ale wydaję mi się, że może się on nie zgrać jak należy np. z SB17NRXC35-8 (chodzi o cz. podziału, zbyt niska). Doszedł SB 29RDC, który ma fajne pasmo oraz któryś z Wavecorów.
Teraz mam pytanie: która z kombinacji będzie najłatiwejsza w aplikacji dla początkującego, która najtrudniejsza (kryteria to rozpiętość wyboru częstotliwości podziału, czy korekcja różnych rezonansów)?
* SB17NAC35 występuje w wersji 4 i 8 Ohm. 4 Ohm ma mniejsze rezonanse i wydaje się lepsza, ale właściwie czemu w DIY rzadko używacie głośników 4Ohm?
Mój wzmak (Nad 325Bee) ma ponoć dobrą wydajność prądową wymaganą dla takich głośników.