• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wybór zestawu z akustyka. potrzebna pomoc

alexrac, Najszybciej i najtaniej jest usztywnić kolumny wstawkami wewnątrz. Wtedy dodatkowo tłumisz rezonans obudowy i może to skutkować (u mnie poskutkowało) poprawą wyrazistości brzmienia.

Do tego sprawdź, czy obudowy są szczelne (z wyj. b-r) i stabilne oraz spróbuj je dociążyć (na próbę połóż kilka książek kucharskich na nich).

W zwrotnicy sprawdź czy kondensator 4,7uF jest równolegle czy w szeregu z głośnikiem. Jak w szeregu, to wymień go na foliowy.

To najprostsze i najtańsze przeróbki. Mogą małym kosztem dużo poprawić.

powodzenia

Witam wszystkich.Jak już wcześniej napisałem zdecydowałem się na zastaw z akustyka.
Ze wzgledu na to że
- będe miał suba na mivocu xaw 310hc
- w miarę dostępne cenowo
- gotowe projekty zwrotnic
- dobrze zgrane głośniki
zdecydowałem się na układ 2 drożny. Rozważam trzy (dobre moim zdaniem) konfiguracje tzn.

h16 - 370zł

hx16 - 420zł - zmieniony głośnik wysokotonowy na lepszy względem pierwszego

hd1 - 510zł - konstrukcja na najlepszych głośnikach peerless`a ale efektywność tylko 84db :!:

Teraz tak
-czy będzie duża różnica w odtwarzaniu dzwięku przez te zestawy porównując je ze sobą,(stosunek cena - jakość)
-tzn czy usłyszę wyraźną różnicę w dzwięku,
-czy będe mógł resztę zestawu tzn surrund + cetralny zostawiając głośnik wysokotonowy ten sam a srednio-niskotonowy zamienić na tańszy np. tvm lub stx? :roll:
- ile kosztuje części do zwrotnicy do takiej kolumny?
pozdrawiam
Maciej

Sorry, ale nieco cię wyobraźnia poniosła.
Przecież to całkiem inny produkt. Od obudowy poczynając a na przetwornikach kończąc...

różnica taka jak między Kalifornijskim Blue Creek z 2004, a "Spermą szatana" :lol:

:?: tekero nie jestem kinomanen i prawdę mówiąc nie wiem o co Ci chodzi. Jak byś mógł trochę jaśniej

alexrac napisał:
h16 - 370zł

hx16 - 420zł - zmieniony głośnik wysokotonowy na lepszy względem pierwszego

hd1 - 510zł - konstrukcja na najlepszych głośnikach peerless`a ale efektywność tylko 84db :!:
Z tymi zestawami to nie jest tak że czym droższe tym lepsze, wielu osobom bardziej odpowiada DX niż XT, to samo z HDSami i może się okazać że dla Ciebie najlepiej zagrają te tańsze.
Efektywnością się nie martw bo to zupełnie wystarczy.

alexrac napisał:
:?: tekero nie jestem kinomanen i prawdę mówiąc nie wiem o co Ci chodzi. Jak byś mógł trochę jaśniej
porównanie dobrego wina z pseudo winem za 3zł.

Myślę że optymalnym kompromisem w tych trudnych czasach jest hds164 + dx :)

Powrót