• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybuchł mi kondensator, dlaczego!!??

Reakcji
1
Dzisiaj kupiłem sobie trafo do TDA7294 200W 2x24V. Podłączyłem je do wzmacniacza 100W Jabel J-35, Troszkę pograło i nagle coś zaczął dziwny dźwięk dochodzić z trafa. Odłączyłem szybko. Zaraz sprawdziłem kabelki, git, wszystko ładnie, podłączam znowu i zaraz boom ostry dym poszedł. Kondzior to 6800uF na 50V, może skoki napięcia w sieci!!?? Na początku myślałem, że to trafo, ale naszczęście nie, dałem za nie 85zł!!

Za duże napięcie,za duży prąd,odwrotna biegunowość.A może zbieg okoliczniści.

No có ja Ci moge powiedzieć.... pomyśl dlaczego kondź może wywalić się w kosmos?? Bo chyba którys z parametrów kondensatora był za wielki jak dla niego no nie ?? no chyba żeś mu z kilofa pociągnął przez dłączeniem... wg. mnie za duże napięcie...jastępnym razem wstaw żarówkę 40W w uzwojenie pierwotne trafa i potem się baw :)

ej ludzie nie wiem co jest ale mi sie to zdarzylo 2 razy i mysle ze to wadliwe kondziorki tez mialem na 50 v takie sama pojemnasc i tez wybuchly raz przy tda a raz przy stk-u zdarzaja sie przypadki jak gralo to wszycho bylo raczej ok poprostu wada. pozdro

zawsze można to sobie wytłumaczyć w dość popularny na tym forum sposób: "bo to była podróbka" ;)

rk napisał:
zawsze można to sobie wytłumaczyć w dość popularny na tym forum sposób: "bo to była podróbka" ;)

Hehehe ;-)

Ja podejrzewam, że podłączyłeś go między + i -, a miałem podłączyć między + i 0.

Powrót