• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wyciągnięcie sygnału I2S z routera Apple Airport Express A1264

Reakcji
2
Cel operacji: wydobycie sygnału I2S z muzyki puszczanej po Apple AirPlay by pobawić się jakimiś innymi DAC, niż te wbudowane w routery Apple.

A akurat wala mi się takie urządzenie w domu – konkretnie router Apple AirportExpress A1264. Ma on w sobie chip DAC Cirrus CS4344. To układ który ma (wg instrukcji serwisowej) wprowadzony sygnał I2S na piny 1-4. Opisane jako: SDIN, DEM/SCLK, LRCK, MCLK.
Dla tych, którzy nie wiedzą – routery Apple miały w sobie DAC (zwykle firmy Cirrus) i jack 3,5 mm. Z każdego urządzenia Apple można sobie puścić tym sposobem dowolne audio na router, a router podłączyć do gniazda AUX wzmacniacza i gotowe.

Pytanie prostego amatora który majsterkował wyłącznie w analogowych torach audio – czy jeśli wezmę z tych pinów sygnał, to będzie to sygnał kompatybilny z wejściem I2S DAC?
Czy też – jak to zwykle przy torach cyfrowych – jest to bardziej skomplikowane i wymagać będzie jakieś konwertera, zegara, przesuwnika czy innych dodatkowych układów?

Jeśli to I2S to zadziała wyciągnięte.
Dodatkowy odbiornik podłączony równolegle nie powinien być problemem.
Pamiętaj że I2S nie był opracowany do dalekiego przesyłu danych w sensie metrami po kablach.

Dodatkowy odbiornik podłączony równolegle nie powinien być problemem.
To już zależy od impedancji wejściowej konsumentów sygnału I2S, może się zdarzyć, że sygnał siądzie napięciowo z powodu zbyt dużego obciążenia. No i kabelki na I2S to w dodanie pojemności w układ, czyli zaokręglenie zboczy sygnału.

Po prostu sprawdź, jest spora szansa że drugi odbiornik jeszcze nie doprowadzi do tak dużych zniekształceń sygnału żeby nie działało. IHMO spora na to szansa.

Merci! Z podanego przez kol. jjurek linka wynika, że to powinno działać, przynajmniej we Francji :).
Kable będą krótkie tak tylko, jak to możliwe – planuję wybebeszyć ten stary airport, zasilić liniowo (3,3 i 5V), wygasić moduł WiFi i podawać sygnał z innego routera przez ethernet. I włożyć całość z płytką DAC (nad wyborem której jeszcze dumam) do jednej obudowy z liniowym zasilaniem całości.
Nie śpieszy mi się z tym, jak skończę, to opublikuje na tym portalu efekty tego przedsięwzięcia.

Ja w swoim DAC mam zapięte trzy odbiorniki na szynie I2S - działa ok.
Wiadomo układ, układowi nie równy ale co szkodzi sprawdzić.

Powrót