• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wycinarka laserowa - kto chetny na detale?

yoshi - 88zl + wysylka ponad 3kg
roland - 30zl + wysylka 0,9kg
bebok - 25zl + wysylka ponad 1kg
cezarc - 10,14zl + wysylka 0,5kg
deker - 16,25zl
scythe1123 - 23zl + wysylka ponad 1kg

PKOBP Oddział 1 w Koszalinie
64 1020 2791 0000 7202 0100 6691
Paweł Szkoda
Orla 12/13
75-727 koszalin

laser + nick

wszystko trafilo juz na maszyny - jutro chlopaki zaczna ciac ;)

jak wszyscy wplaca to dopiero odbiore elementy

Yoshi_80, to jest koncowy koszt. wyglada na to ze giecie jest drozsze niz ciecie laserem bo u beboka jest rowniez front z nierdzewki 2mm i on kosztuje 15-16zl a twoje giete fronty to koszt 30-35zl

Nie na temat...

Pawel S.

:mrgreen:

Oki mój przelew poszedł. Faktycznie gięcie droższe od giętej blachy no ale trudno, w końcu sam tego nie zegnę :mrgreen:
No to może do świąt uporam się ze wzmacniaczem :twisted:

scythe1123, macie wplacic mi to co napisalem + koszty wysylki - nic wiecej!
ten koszt jest juz koncowy

scythe1123, akurat u ciebie jestem najbardziej pozytywnie zskoczony cena - myslalem ze drozej bedzie ;)

mosiadz jest drogi i bardzo malo widze go na zakladzie. ale moge zapytac
tylko ze jakby mieli sprowadzac to trzebaby najlepiej caly arkusz wykozystac :???:

Interesowało by mnie: blacha o wymiarach +/- 25x38cm/gr. 1mm (zwykła blaszka bez otworów ,zagięć itp...) i jeszcze jedna - taki pasek o wymiarach +/- 8cm na 100cm/gr.1mm tylko z trzema otworami.... i tyle ;)
No chyba ze jeszcze pracujecie na tokarkach i wystąpiła by opcja wytoczenia czegoś z wałków mosiężnych (50mm / 25mm )
Mógłbyś Pawle się zorientować ile to by w przybliżeniu kosztowało? (na razie same blaszki) I czy jest wg możliwość wykonania czegoś takiego...

mosiadz to ok 40zl/kg - policz sobie
pracuje na frezarce ale tam wyjatkowo ciezko zrobic cos pojedynczego :???:

Pawel S. napisał:
mosiadz to ok 40zl/kg - policz sobie
no tylko że... skąd ja mam wiedzieć ile będzie ważył kawałek mosiądzu o wym. np. 25x38cm/gr.1mm :???:

(BTW: głównie to po głowie chodzi mi Tombak ale z dostępnością nie za dobrze to muszę zadowolić się mosiądzem )

Oblicz. Gęstość mosiądzu wynosi (zależnie od zawartości cynku) ok. 8,5 g/cm3

ir0nhide napisał:
no tylko że... skąd ja mam wiedzieć ile będzie ważył kawałek mosiądzu o wym. np. 25x38cm/gr.1mm
Ciężar właściwy mosiądzu waha się w granicach 8400 - 8700 kg/m3 (znalezione w sieci, z pewnością ciężar zależy od składu fizycznego bo jednak poszczególne stopy różnią się procentową zawartością poszczególnych metali). Tylko, że nawet przeliczenie wagi gotowego elementu wprost nie da Ci ceny konkretnego wyrobu bo dochodzi tutaj jeszcze odpad materiału i sama robocizna, która przy małej ilości i wadze gotowych elementów może mieć decydujący wpływ na ich cenę.

Pawel, rozumiem, że można do Ciebie wysyłać, że tak powiem, zapytania ofertowe?

ir0nhide, tutaj masz kalkulator http://avanti-metale.pl/
chyba juz to wklejalem

ir0nhide napisał:
(BTW: głównie to po głowie chodzi mi Tombak ale z dostępnością nie za dobrze to muszę zadowolić się mosiądzem )
tombak to mosiadz :mrgreen:
tylko o odpowiednim skladzie pierwiastkow stopowych ;)

dabyl napisał:
Pawel, rozumiem, że można do Ciebie wysyłać, że tak powiem, zapytania ofertowe?
jezeli masz gotowy rysunek to moge dac do wyceny. ale byle to cos powaznego :P z malymi detalami nawet nei bede im zawracal glowy
latwiej by bylo jakby dali mi cennik - ale to tajemnica handlowa :???:

no chyba ze ktos jest dobry z matmy i chce sie pobawic w wyliczanie cen z tego co mi wycenili? :D
cena zalezy od rodzaju materialu, kosztu materialu, grubosci blachy i dlugosci ciecia...
koszt materialu mniej wiecej znam

Pawel S. napisał:
ir0nhide, tutaj masz kalkulator http://avanti-metale.pl/
dzięki Paweł szukałem tego, ale widocznie za słabo szukałem...

Pawel S. napisał:
tombak to mosiadz :mrgreen:
tylko o odpowiednim skladzie pierwiastkow stopowych ;)
No wiem ;) i właśnie o to chodzi (ma trochę inny skład niż mosiądz i dlatego wizualnie także wpada inaczej... :) )

scythe1123 napisał:
Pawel S., dla mnie kawałek 6x18 cm cienkiego alu ewentualnie blachy by się przydał :)
Jak cienki ? bardzo cieniutki ? (mam gdzieś kawałek arkuszu blaszki alu nie pamiętam dokładnie gr. ale z okl. 0,5mm.
Piszę Ci tak tylko awaryjnie, gdyby Pawłowi się nie chciało robić takiego skrawka... ;) )

Powrót