• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wycinarka laserowa - kto chetny na detale?

panowie, probuje rozszyfrowac ile kosztuje ciecie ale cos mi to nie wychodzi dokladnie
wyglada na to ze inaczej jest liczony koszt odpadu a inaczej koszt materialu na detal

ale dla przyblizenia i zaspokojenia ciekawosci liczcie to tak
stal czarna 1mm = 5zl/kg (liczcie caly prostokat z jakiego bedzie wycinany element a nie tylko wasz detal)
policzcie dlugosc lini ciecia i przemnozcie przez 1,5zl/metr + vat = 1,83zl/metr ciecia blachy 1mm

przyklad mozna stosowac tylko do takiej blachy bo dla roznych gatunkow i grubosci ceny sa rozne!

[ Dodano: 2010-11-21, 13:16 ]
pobawilem sie troche jeszcze proporcjami zeby zmniejszyc rozbieznosci w wynikach...
najdokladniej wychodzily kiedy za cene materialu podstawialem 3,9zl/kg (dla blachy 1mm)
wtedy koszt ciecia wychodzil srednio prawie 2zl/metr ciecia

podobnie bawilem sie z nierdzewka 2mm (tylko do tych 2 przykladow mam wystarczajace dane)
i wyszlo ze blacha to koszt ok 17zl/kg :!: :shock: i metr ciecia blachy 2mm to 5,6-5,7zl/metr

panowie, probuje rozszyfrowac ile kosztuje ciecie
To zależy od firmy,rodzaju blachy(do cięcia nierdzewki jako gaz osłonowy-wydmuchujący stosowany jest azot do blach czarnych można używac tlenu lub po prostu powietrza).W przypadku nierdzewki najpierw laser wypala folie zabezpieczająca pózniej jest właściwe ciecie czyli więcej czasu ,energii,gazu i w sumie drożej.Od firmy ponieważ stawki godzinowe operatorów maszyn bedą znacznie się różnić w różnych regionach kraju.No i jest to usługa niezwiązana z właściwa produkcja wymagajaca pewnego nakładu pracy .No chyba,że robimy to jako tzw.fuchę-wtedy ceny umowne :lol:
Tak moim zdaniem ceny w tym wątku są jak najbardziej ok.Np.firma, wktórej pracuje za godzine pracy zaginarki(prasy krawedziwej) liczy sobie 60pln i nie wazne ,że zajmie to 15minut-trzeba płacić za cała godzine.

zbyszek, o ile dobrze paietam to roboczogodzina pracy lasera to 150-160zl
ale jak widac wyceniaja to inaczej
a pojedyncze sztuki normalnie robia bo musze jakos zarabiac :P
a ze tym razem chlopaki nie maja co robic to biora na stol moje blachy ;)

wplaty:

scythe1123 - OK
ROLAND - OK
Yoshi_80 - OK
deker - OK

zostal bebok i cezarc

Kolega, dla którego jest to zamówienie pisał, że wpłaci jutro jak dostanie pieniądze na konto.

w czwartek byly tylko wyciete elementy. mam nadzieje ze wczoraj je pogieli i beda juz do odbioru
w poniedzialek ide na rano wiec po pracy bede mogl sie dowiedziec co i jak

Tyle, że mnie nie interesują cyrkle, jeno to co w tym temacie ...

bebok, wszystko zamawiam razem i mialem odebrac to razem zeby nie miec problemow na portierni z ochrona...
ale cyrkle pozadnie skopali (kolek 15mm od krawedzi!) wiec cyrkle zostawilem do poprawki a reszte macie na zdjeciu ;)

jak znajde czas - nie zdziwie sie jak dopiero w przyszlym tygodniu

scythe1123, mam tez dla ciebie te blaszki alu ale 1,5mm

Nie na temat...
pegelmesser musze ci powiedziec, ze zdjecie bardzo trafione
moje gratulacje

OT nie dziala...

Ostatnia edycja:
panowie, podajcie mi adresy do wysylki (ci ktorzy jeszcze nie podali)

paczki mam gotowe dla bebok'a i rolanda. zaraz pakuje tez dla scythe1123
reszta czeka na cyrkle

---------- Post added at 21:45 ---------- Previous post was at 21:18 ----------

dzisiaj wyslalem 3 paczki

Powrót