• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wyciszenie MUTE(?) - Mostek TDA7294

Reakcji
0
Witam serdecznie.

Od kilku dni borykam się z problemem ze wzmacniaczem opartym na dwóch TDA7294.

Co tu dużo pisać. Układ po prostu nie gra (a wcześniej chodził idealnie), a raczej nie wzmacnia podawanego sygnału. Po przekręceniu pokręteł głośności na max i przyłożeniu ucha do przetwornika (STX 27-150-8-SS) cichutko słychać puszczany utwór.
Przeczytałem, że mogło załączyć się wyciszenie MUTE, jednak nie wiem jak ten problem zniwelować, żeby całość grała normalnie.

Napięcie na nóżkach kondensatorów 39V (zasilanie - toroid 2x24V).

W załączonej niżej dokumentacji schemat mojego układu znajduje się na 2 stronie, mam mostek.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
badyllek1993.

Załączniki

Witam,

ja też kupiłem takie trafo. Opisane jako 2 x 24 V. Realnie, jałowo ma 28 V. Po wyprostowaniu kondensatory ładują się do 39 V.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Wracając do tematu, masz albo uwaloną kostkę (dwie wymień) ktoś za 4zl z forum sprzedawał, albo sprawdź luty - bo na zimy lut to wygląda.

Dobra, dziękuję za wszystkie wypowiedzi...

A jak sprawdzić, czy to całe nieszczęsne MUTE się załączyło, żeby na darmo nie wymieniać kostek?

Przypomniała mi się jeszcze jedna ważna rzecz, mianowicie tuż przed stanem, kiedy wzmocnienie padło złączyłem przypadkiem dwa kanały z przedwzmacniacza w jeden i podłączyłem do wejścia LOW w panelu TDA.

Pozdrawiam.

zaraz zaraz ale jak dobrze pamiętam to przy mostku tda mute nie działa. Chyba, że źle kojarzę ale chyba nie. :idea:

jednym ze sposobów sprawdzenia kości jest sprawdzenie rezystancji między nóżką 7 a 9 jeśli jest zwarcie kostka na 100% uszkodzona ale w innym wypadku (jakaś rezystancja) też nie można wykluczyć uszkodzenia więc daje to pewność tylko w przypadku zwarcia

Zrobiłem pomiary na nóżkach MUTE i STBY, jednak w pierwszej kolejności chciałbym podziękoważ użytkownikowi @LightSound, za pomoc i instrukcje przez GG.

Więc napięcie 8.50V uzyskałem na nodze STBY, natomiast 6.77V na MUTE.

Pomiary przeprowadziłem tylko na jednej kości, w razie potrzeb zmierzę na II.

Co dalej w związku z tym?

Najpierw sprawdz czy nie ma stalego na wyjsciach obu TDA.

Potem sprawdzasz czy do wejscia pierwszego TDA dociera sygnal a jesli tak to sprawdzasz tylko na jego wyjsciu czy jest on wzmacniany, podlaczasz glosnik do masy i do wyjscia tego TDA. Jesli nie ma sygnalu to TDA padniety jesli jest to moze byc padniety tylko drugi TDA, ew oba.

Na aplikacji mostkowej nie dziala do konca dobrze bo mute odcina sygnal tyklko z wejscia nieodwracajacego a w aplikacji mostkowej ''druga'' koncowka ma dostarczony sygnal do wejscia odwracajacego i ona nie jest mutowana.

IREK

taką odpowiedź dostałem
wiedziałem, że coś było nie tak :wink:

Powrót