• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wygrzewanie głśników, czy warto?

Reakcji
0
Witam. Miałem zrobic kulmienki ala EZO jednak kupiłem za 350zł nowe Empire Udio EASS 200 i mam w związku z tym pytanie. Czy w nowych kolumnach warto wygrzewać głośniki czy poprostu przez zwykłą eksloatację same sie wygrzeją i czy usłysze jakąs róznice? bo parametry chyba nieznacznie sie zmienią.

Troche bez sensu... ;] Tak czy inaczej głośniki się wygrzeją prędzej czy puźniej więc jak chcesz to przyśpiesz ten proces ostro watując :D Pozdrawiam

empire czy wygrzejesz czy nie to nie ma znaczenia i tak duzej roznicy nie bedzie

a glosnik isie same wygrzeja po 5 h pracy

niektórzy audiofile wygrzewają sprzęt przed każdym słuchaniem... zboczeńcy... ;)

Ja slysze roznice. Znacznie lepszy bass jest po 4 miesiacach spokojnego grania niz na poczatku.
Wygrzewnay byly muzyka nie generatorem.

Proponuję przestudiować fragment nauki zwanej Mechaniką - konkretnie krzywą zużycia. Wtedy nagle okaże się, że wygrzewanie głośnika ma fizycznie uzasadniony sens i to bez względu na klasę przetwornika.

wygrzewanie gdzie specjalnie odpalamy generator dajemy jakas f pozniej ja zmieniamy, zwiekszamy glosnosc itp, jest wazny i ma wplyw tylko przy testach gdzie najczesciej jest to sprzet nowy, nigdy nie podlaczony itd. W przypadku zakupu kolumn do domu one i tak po pewnym czasie sie dotra. A to ze odbedzie sie to przez kilka tygodni a nie godzin to tylko na plus dla nich.

Powrót