• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wyjście mini-jack od subwoofera

Reakcji
0
Mam zamiar zrobić subwoofer aktywny i chciałbym się zapytać czy dałoby się rozdzielić tak sygnał na nim, aby podłączyć głośniki lub wierze na mini-jack bez wzmacniania sygnału. Chciałbym też, żeby subwoofer miał wejście na mini-jack i móc go podłączyć do komputera. Oczywiście dobrze też by było, aby miał wejście na normalny wzmacniacz.

razeros napisał:
Chciałbym się zapytać czy dałoby się rozdzielić tak sygnał na "robionym" subwooferze, aby podłączyć głośniki pod niego na mini-jack.
mało precyzyjne to Twoje pytanie... Napisz dokładniej o co Ci chodzi...

on chce podpiąć pod suba mini wieżę

to już lepiej podpiąć suba pod wyjście słuchawkowe mini wieży no chyba, że chcesz ściszać na kompie

scythe1123 napisał:
on chce podpiąć pod suba mini wieżę

to już lepiej podpiąć suba pod wyjście słuchawkowe mini wieży no chyba, że chcesz ściszać na kompie

Podłączenie słuchawek wyłącza głośniki a to rozwiązanie 2 mini jack byłoby tylko na jakiś czas zanim kupie wzmacniacz i zrobię kolumny.

Do tego suba http://stx.pl/gdn-42-450-4-sc.html
byłby dobry ten wzmacniacz? http://sklep.avt.pl/p/pl/485787/audiofilski+wzmacniacz+200w+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html

to byś musiał komputerem sterować poziomem głośności lub zrobić dodatkowy potencjometr

a rozdzielacz na 2 jack możesz sam przecież zrobić

lub zrobić wzmacniacz z wejściem wysokopoziomowym i wtedy kabelkami z mini wieży do suba byś podłączył (i to chyba będzie najlepsze rozwiązanie)

Zapomnij o tym wzmacniaczu to strasznie niedopracowane badziewie!

Zrób mostek TDA, masz od razu płytkę z filtrem DP i wejściami wysokopoziomowymi, tylko musisz kupić głośnik w wersji 8 Ohm bo na 4Ohmach spalisz scalaki

scythe1123 napisał:
Zrób mostek TDA, masz od razu płytkę z filtrem DP i wejściami wysokopoziomowymi, tylko musisz kupić głośnik w wersji 8 Ohm bo na 4Ohmach spalisz scalaki

A są może jakieś gotowe te wzmacniacze?, ponieważ jestem początkującym i nie za bardzo się na tym wszystkim znam.

Mam jeszcze jedno pytanie.
Co trzeba jeszcze podłączyć i w jakiej kolejności przed subwooferem?

tak jak teraz masz podłączoną wieże ciągniesz kabelki z wyjść głośnikowych do panelu a z panelu ciągniesz kabelki do głośników

masz tam zaciski i są podpisane in i out, 4 sztuki in i 4 sztuki out, wieże podłączasz pod in głośniki pod out

scythe1123 napisał:
tak jak teraz masz podłączoną wieże ciągniesz kabelki z wyjść głośnikowych do panelu a z panelu ciągniesz kabelki do głośników

masz tam zaciski i są podpisane in i out, 4 sztuki in i 4 sztuki out, wieże podłączasz pod in głośniki pod out

Chodziło mi o to co trzeba włożyć do obudowy subwoofera. Trzeba coś jeszcze dodawać oprócz tego wzmacniacza co mi podałeś, który ma filtry.

P.S Czy ten głośnik jest dobry? http://stx.pl/gdn-42-450-4-sc.html
Jak nie to jaki byście mi polecali?

Powrót