• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wyjście optyczne wTV

• Autor wątku Autor wątku Jimi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Mam pytanko,
Dziewczyna kupuje sobie TV... Telewizor ma optyczne wyjście audio... widziałem przejściówki z optyka na coaxial audio, ale nie widziałem z optyka na analogowe (stereo). kobieta nie ma ampli z wejściem cyfrowym optycznym ani coaxialnym... Poszukuje przejściówki z optyka na chinch stereo... (ma to być rozwiązanie tymczasowe ale nie wiem jak długo może potrwać, dla tego zależy mi na minimalizacji kosztów)...
pomóżcie jak możecie

Dziwne czemu ten TV nie ma analogowego wyjścia audio (nie zwróciłeś na nie uwagi?), z tego co wiem nadal jest to standardem - lub chociażby wyjście słuchawkowe.

Witam
Mój problem zaczął się wraz z zakupem kina domowego bez (niestety) wejścia optycznego.
Chciałabym aby głos z Tv szedł mi na głośniki z kina, gdy np odtwarzam film z dysku przez połączenie usb.

Telewizor LG 42 LE 4900

a kino to Philips HTS3530/05.

Próbowałam już:
podłączenia przez wyjście słuchawkowe -takim kablem:

- coś tam słychać, ledwo co, jak się przyłoży ucho do głośnika

podłączenia przez scart taką przejściówką :

niestety by wyjście SCART zaczęło działać muszę wybrać je w menu telewizora jako aktywne, a czynność ta automatycznie
wyłącza
wyjście USB.
Teraz moje zapytanie do Szanownych Użytkowników:

Co robić?

Czy niezbędnym jest zakupienie takiego oto urządzenia:
http://lindy.rafko.com/p.php?towar=...wyjsciami-phono-spdif-toslink-coaxial-2-x-rca
co wolałabym pozostawić jako ostateczność z wiadomych względów.:o

ps. znalazłam jeszcze takie coś:

http://www.maplin.co.uk/digital-to-analogue-audio-convertor-504890
nieco tańsze :)

Bardzo proszę o pomoc :crying:

Niestety nie mam. Nie wiem gdzie dopatrzyłeś "audio out" prócz optyka?
Kierunek połączenia musi być z TV do Kina.
Jedyne gniazdo wyjściowe audio w tym telewizorze to optyczne.
No chyba się się mylę
Czy mógłbyś zerknąć jeszcze raz?

A porawej stronie na dole?

---------- Post dodany o 08:50 ---------- Poprzedni post o 08:48 ----------

Sorry... "in" ...

Kolego Vivien z wyjścia słuchawkowego powinno działać bez dodatkowego wzmacniacza słuchawkowego, spróbuj z innym kablem ,sprawdź czy nie sprawdzałeś czasami na ściszonym tv.Przejściówka scart jak na zdjęciu powinna działać w pozycji out,ale nie wiadomo czy ten tv ma wyprowadzenia wyjścia dźwięku do gniazda av1 i czy sama przejściówka jest prawidłowo połączona,najlepiej byłoby sprawdzić dorobionym kabelkiem piny 1 i 4 czyli na zdjęciu twojego tv av1 - 1 na dole po lewej(R) i 2 od dołu po prawej(masa) i do ampli ,tylko nie przełączaj w menu tv na av1
bo wtedy wybierasz wejście czyli źródło sygnału.Pin3 czyli 2od dołu po lewej to L,a masa ta sama.
Jeśli podane opcje sprawdzisz to napisz jaki efekt.

ruffpl "- sprzedac ten amplituner i kupic jakis z allegro z hdmi 1.4." - ale rada ,może kolega napisze co to da skoro tv nie ma wyjścia hdmi out ? No pewnie by pomogło jakby kupiony ampli miał przy okazji wejście optyczne.

Jeśli sprawdziłeś tak jak napisałem i dalej nic to pozostaje zakup zewnętrznego daca lub wymiana obecnego ampli na prawdziwy amplituner. Oczywiście wejście aux w ampli sprawdziłeś z innym źródłem sygnału?

A próbowales pełnym kablem euro/euro zamiast przejsciówki ( moze jest trafna albo nie przełączyles na out)? Kolega wyżej ma rację z tym wyjsciem słuchawkowym/ glosnosc jest regulowana w tv. Moze wystarczy podłaczyc z tv jackiem do kina czinczami i na tv ustawić glosniej dzwięk.

Sam posiadam TV LG 42", póki nie miałem kabla optycznego jechał przez wyjście słuchawkowe, TV musiałem dać prawie na maxa ale śmigało elegancko. Fakt że kabel był trochę denerwujący o brzydko wyglądał.
Takie rozwiązanie jest tymczasowe, w między czasie możesz próbować sprzedać ampli i tak jak koledzy radzą kupić coś innego co ma optyka.

Powrót