• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wykonanie zwrotnicy - co i jak? HELP

• Autor wątku Autor wątku Lynx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam,

Jako że nikt nie może mi pomóc poprzez zrobienie zwrotnicy (ogłoszenia) chciałbym uzyskać chociaż troche pomocy teoretycznej ;)

1. Mając dwa wykresy częstotliwości (dla kolumny dwudrożnej wysoko i nisko-średnio tonowy) i znając parametry TS da się zrobić DOBRĄ (lepszą od uniwersalnej np. z Jambo) zwrotnicę?

2. Czy potrzebne są jakieś dodatkowe pomiary?

Znalazłem w intenecie poradnik :
http://felektr.katalogi.pl/__Zwrotnice_Głośnikowe_-_Budowa,_działanie_i_projektowanie__-t8440.html

3. Czy samo ustalenie nachylenia filtra i podziału (ew. tłumika) wystarczy zeby zrobić jak najlepszą zwrotnice do danych głośników?

Chodzi mi o konkretne głośniki: SC 10 N + W 130 SC jak i w odniesieniu do całej reszty świata.

Ps. W tym momencie gra to na dwudrożnej zwrotnicy z Visatona i jest gorzej niż źle...

tutoriala masz - wyjaśnia on wszystko w takim stopniu że naprawde można wszystko bez problemu w nim robić :)

takero, troche sie pobawiłem i wyszła mi katastrofa... tzn. ze w takiej konfiguracji jaką mam niewyjdzie nic dobrego nawet jakby stanąć na nosie...

Może to ja coś źle zrobiłem... nie wiem, napisałem też do polinka ile by taka przyjemność mnie kosztowała, czekam na odp.

Lynx, nie, nie powinna wyjśc katastrofa. Najwyraźniej coś źle robisz. Próbuj jeszcze, aż do choć ciut lepszych skutków.

Powrót