• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wykonczenie itd pokoiku diy audio.

Reakcji
0
Heh na czerwiec mam zaplanowany mala przebudowe dachu. Do tej pory byl plaski a zostanie zmieniony na spadzisty. Dzieki temu jest mozliwosc stworzenia nowych pomieszczen a poniewaz teraz sie kisze w pokoiku ktory ma 4mkw wiec.... ....zamieniam barak na wille :)

Tak to ma wygladac....

Na zielono zaznaczona podzialka co 1m. Widok z gory i z boku.
Na widoku bocznym: na niebiesko dachoblachowka, na rozowo "teoretycznie" plyty KG. Pomiedzy dachoblachowka i plytami KG welna mineralna.
Reszte chyba mozna wywnioskowac z rysunku.

Jak widac pokoik urzadzam raczej do sluchania muzyki.... ...zreszta robie to z kazdym pokojem w ktorym mieszkam. Czy duzy czy maly najpierw ustawione sa kolumny, dopiero pozniej reszta.
Niestety pomimo w miare duzej powierzchni spady dachu znacznie zmiejszaja pojemnosc pokoju. Wykanczal go bede sam wiec jest szansa na odrobinke zabawy w akustyke pomieszczen.
Wpadlem na pomysl zeby zamiast plyt KG zastosowac plotno. Mocno naciagniete na belkach i pomalowane na bialo. W miejsce laczen (czyli na belkach dalbym listwy dewniane. Plotno w polaczeniu z welna mineralna stworzylo by gigantyczne (prawie 15mkw powierzchni) pulapki dla dzwieku.
Co o tym myslicie? Moze macie jakies ciekasze pomysly na wykonczenie takiego pokoju? Moze inne ustawienie kolumn? Oczywiscie mowie tu o tanich rozwiazaniach. Zastanawialem sie nad plytami KG perforowaymi ale ich cena jest kilka razy wieksza od plyt zwyklych i plotna.
Wszelkie pomysly, nawet te ktore sie wydaja glupie beda mile widziane.... ...zawsze mozna z nich cos ciekawego wyciagnac.

Pozdrawiam

Wektordałes mi do myslanie z plotnem i wełną. Tylko ciekawi mnie jedno.... Czy nie bedzie to łapać wilgoci ?? MIedzy sciana wlasciwa a Wełną ???

No to masz prawie szescian, akustycznie beznadziejny pokoj, ale zawsze to lepiej niz 4 m^2

cysiaczek to sie nazywa sześciokrzywościan :P.
Wraz z D@nielo doszlismy do pewnego wniosku, podsunalem pomysl a kolega wykonal mala symulacje. Zobaczymy jak to bedize w praktyce pokoju DIY :). To kiedy bedzie wiadomo wiecej okaze sie ktory z nas szybciej zdobedzie potrzebne elementy <lol>

W radiu Rzeszow w studio nagraniowym maja takie sciany i sufit jak ponizej. Nie wiem czym to jest wylozone ale milo sie tego dotyka. Cos jak Aksamit czy cholera wie.

Załączniki

• bez_tytu_u_262.jpg
    bez_tytu_u_262.jpg
    4.4 KB · Wyświetleń: 0
cysiaczek, +-1m

hellrider, To na rysunku rozprasza odbicia od sufitu i sican tak zeby nie doszly po pierwszym odbicu do sluchacza. W moim przypadku sufit jest pochyly a na lewej scianie bedzie okno. Dodatkowo kolumny beda okolo 1,5m od scian. Nie mniej cos podobnego bym dal nad tapczanem.

No właśnie jest jakaś reguła co do tego, czy to tylko taki estetyczny zabieg.
WYdaje mi sie ze regola. Dlaczego ?? juz pojasniam. POstawcie sobie kolumny pod prosta strona sufitu a miejsce odsluchowe zrobce w miejscu gdize jest zalamanie sufitu. Od podbic zacznie was glowa bolec... WIem o tym bo kolega specjalnie stawial Lozko pod zalamaniem bo mial duzo basu. Wiadomo ze w koncie jest wiecej podbic itd.. wiec dlaczemu by nie mialobyc pod skosnym sufitem ? Lepiej jest natomiast odwortnie :)

Yoshi_80, najprawdopodobniej tak zrobie... ... w rogach chce dac kolumny okragle z welny mineralnej, albo sciac narozniki. Ale to dopiero po odsluchu. pokoik jest na tyle dziwny ze moze nie bedzie tak duzego problemu z falami stojacymi.

Na scianie za tapczanem beda 2 rozpraszacze srednich i wyzszych czestotliwosci o wielkosci 1x2m. Juz nawet mam plan jak je zrobic tanim sposobem.

Teraz tylko sie zastanawiam czy i jak wykorzystac warstwe welny mineralnej pod blacha. Moze tak jak napisalem wyzej. Ewentualnie zrobie membrane z plotna w co drugiej przerwie pomiedzy krokwiami.

Newborn, Im pomieszczenie bardziej foremne tym bardziej sie taka pulapka przydaje.

Na stronie http://www.mhsoft.nl/Helmholtzabsorber.asp#PanelAbsorber jest sporo fajnych absorberów. Ciekawie prezentuje się Skyline Diffusor , doć skomplikowany w budowie i niezbyt tani bo sporo listwy by poszło. Widomo, ze jeden absoreber cudów nie uczyni, trzeba by je sastowowac wiekszej ilości i koszta rosną. Działaniem wydaje mi sie moze być dobry. No i ten odjechany wygląd :D .

Yoshi_80, Odnosnie skyline... ...myslalem nad zastosowaniem klockow ze styropianu, takiego do ocieplania budynku.
Z cieciem takiego czegos nie ma wiekszego problemu. Drut oporowy i styropian pociety co do mm.

Nom cięcie styro to bajka, przerobiłem już pare metrów sześciennnych (skrzydła do modeli). Tylko czy styro będzie odpwiednim materiałem , hmm. W sumie powiem ci, że to niegłupi pomysł. Szczególnie na próbe. Chyba w poniedziałek zrobie taki dyfuzor i zobaczymy, na wtorek bedzie mozna sprawdzić jego wpływ czy mi odbicia od sciany zredykuje.
Gożej z estetyką , co drewno to drewno ;).

No ja myslalem zeby dac albo styropian dalmatynczyjk :) ten w ciemniejsze plamy albo bialy i go pozniej pomalowac.

Powrót