• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wyliczanie obudowy - próbowałem

• Autor wątku Autor wątku dukat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam
w przypływie emocji nabyłem 2 głośniki Legacy LWF10X
http://www.legacycaraudio.com/itempage.asp?model=LWF10X

dobre / niedobre pal licho trzeba teraz je jekoś zagospodarować

ubzdurałem sobie, że zrobie z nich suba do car audio - smodzielnie

ale kiepsko mi idzie z liczeniem obudowy, sciągnołem WIN ISD
wpisałem parametry głośnika ale coś nie bardzo mi idzie ( wylicza mi olbrzymie skrzynie)

obudowa zamknięta / bass reflex - tu jeszcze nie ma decyzji może jakaś podpowiedź

głośniki będą polączone szeregowo, i napędzane z mostkowanym wzmacniaczem

parametry głośnika:
SPL @ 1W/1M 89.6dB
Fs (Hz) 45.3
QMS 2.55
QES 0.74
QTS 0,58
VAS (cu ft) 1.685 co chyba daje 47,714 w litrach

jeśli ktos by pomógł z wyliczeniem skrzyni na 2 głośniki po 25 cm/ zamknięta lub bassreflex/
było by miło

zaznaczam, że próbowałem ale obecny zasób wiedzy chyba jeszcze za mały

pozdrawiam

WinISD ma to do siebie, że liczy kosmiczne skrzynie, ale...
...kto powiedział, że nie można zmienić "manualnie" objętości skrzyni symulowanej w WinISD i zobaczyć co się będzie działo ?
Popróbuj ;)

P.S. Warto także pobawić się współczynnikiem obrazującym wytłumienie obudowy (domyślnie WinISD liczy "budę" niewytłumioną).
P.P.S. Głośnik raczej nie nadaje się do obudowy b-r... poczytaj artykuły zawarte w tym serwisie. Zwróć szczególną uwagę na Qts. Inna sprawa to fakt, że zakupiony przez Ciebie głośnik ma dość wysokie Fs jak na głośnik do suba... robienie z niego subwoofer'a to chyba niezbyt szczęśliwy pomysł :)

wiem ze fs nie jest najlepesze ale cóż

po prostu myślę co z nich by można wyciągnąć

myślałem

ale boję sie że bez pomocy to może być dla mnei trudne

brałem pod uwage nawet band pass - też mogło by być ciekawe

najważniejsza rzecz poza zrobieniem suba to nauka - mam nadzieję, że coś z waszą pomocą uda mi się sklecić, nauczyć sie

hmm z tego co tu widze na winisd to chyba wdlug mojego rozumu zrobilbym mu cos takiego jak 30 litrów i BR na 40 hz, w isobaricu, chociaz niewiem czy to nie za dużo jak dla jednego 60 :| zlekka powyzej vas no ale to nie reguła, inaczej chyba sie tego nieda zobiczeby jakoś przyzwoicie grało ;) 30 litrów to neduza skrzyneczka wiec mżna by zmontowac i przetestowac :)

witam
wielkość skrzyni nie jest problemem

ma to jeździć w peugeocie 406 sedan
więc 60 - 70 l skrzynię mogę zaakceptować

a mi tam się kolor membrany i zawieszenia nie podoba :P

PS wiecie co mi się w tym głośniku nie podoba ?? FS wysokie Qts i Vas w stopach :/

PS jak na tą średnice i tak wysokie Fs głośnik ma mały SPl świadczyć to moze o badzo słabym napędzie (co potwierdzało by Qts) ja bym poszukła czegoś innego... niestety juz je masz więc wsadź je do zamkniętej....

no dokładnie już mam
kosztowały co prawda grosze 80 zł za 2 szt.

ale i tak żaluję swojego skąpstwa

jedyna korzyśc to nowe doświadczenia i nauka

jaką pojeność np na tą zamkniętąbyś dal ?

daj jakieś 40L na głośnik albo w iso je i ze 20-30L budzik dobrze gada :) to kiepski głośnik ale moze coś ci się uda z niego wycisnąć - daj mocny wzmacniacz 30L wytłumienia ile wlezie i jak znalazł zgrabny subwooferek :)

a ja bym dał BR :) głosnik trzeba jakoś odciązyć od dużych wychylen , no ale mozesz zrobić closed ptem dorobic BR i to co bedzie dla ciebie lepsze to tak zostawisz otwór br zawsze możesz zatkać, w aucie wkoncu i tak sie na suba niebedzie patrzec ;)

czyli założenia takie

objętość 30 l isobaric 40 Hz

1. mam tylko pytanko te 30 l to objętość skrzyni z głośnikiem i kanałm bass reflex czy bez

2. aha i ile dać wytłumienia na początek do tej skrzyni

3 czy dobrze odczytałem z Winisd ze bass reflex ma miec 102 mm średnicy i 42 cm dłygości ??

wytlumienia daj duuuuzo...ale mozesz pokombinowac ztym...a co do br to zmniejsz srednice...ale odradzam br

Powrót